czwartek, 14 marca 2013

Mazurek z białek

Dzisiaj kolejny mazurek. Tym razem wykorzystałam do niego niepotrzebne białka. Na spód ciasta dałam dodatkowo andruta, a ciasto jest przepełnione bakaliami. Wierzch udekorowałam stopioną czekoladą oraz wielkanocnymi dodatkami:)



Składniki:
1 andrut kwadratowy,
szklanka białek,
szkl. cukru,
1i1/2 szkl. mąki pszennej,
2 szkl. bakalii (ja dałam: orzechy włoskie, suszone morele, suszone śliwki, suszona żurawina, rodzynki, płatki migdałowe),
3 łyżki kakao.


Przygotowanie


Białka ubić na sztywno, powoli dodawać cukier. Mąkę przesiać. Dodać do ubitych białek, delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki. Bakalie posiekać, ale nie za drobno. Dodać do ciasta, wymieszać. Andruta dociąć do wymiaru blaszki (24x27cm) i ułożyć na dnie formy. Na andruta wylać ciasto, równomiernie je roprowadzić. Piec ok. 30min w temp. 160st. Ostudzić i udekorować wg uznania.
 





Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:
 


3 komentarze:

  1. Aaa... kiedy dodajemy kakao? W pieczeniu jestem zielona, więc nie wiem, czy to ma duże znaczenie, ale może... To jak? Spróbuję zrobić, ciekawe czy wyjdzie? Dziękuję za inspirację!

    OdpowiedzUsuń
  2. A kakao dodajemy zaraz po mące;)ALe nie ma to wiekszego znaczenia;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń