czwartek, 28 marca 2013

Babka żurawinowa

Tak już mam, że zawsze muszę coś tam zmienić w przepisie. Tak było i tym razem. Stary, sprawdzony przepis na babkę wzbogaciłam o pyszną i zdrową suszoną żurawinę. Rodzince bardzo smakowała, a mi udało się przemycić coś zdrowego:)



Składniki:
150g masła lub margaryny,
szkl. drobnego cukru do wypieków,
szkl. mąki pszennej,
łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli,
2 jajka,
szkl. suszonej żurawiny,
łyżeczka olejku waniliowego.


Przygotowanie


Masło przełożyć do garnka dodać 1/4 szkl. wody oraz cukier. Mieszając, podgrzewać na małym ogniu. Gdy masa zacznie się gotować, zdjąć z ognia. Ostudzić i dodać żółtka oraz olejek waniliowy. Porcjami dodawać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać białka ubite ze szczyptą soli na sztywną pianę i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką. Wsypać żurawinę, dokładnie wymieszać. Masą napełnić natłuszczoną formę na babkę. Piec ok. 50 min w temp. 170st. Ostudzić i polać polewą.
 
 
Smacznego:)
 
Przepis dodaję do akcji:
 


3 komentarze: