środa, 13 marca 2013

Babka z kardamonem

Babka jest obowiązkowa na wielkanocnym stole, ale staram się by zawsze była oryginalna. Dużym zainteresowaniem cieszyła się tradycyjna babka z dodatkiem kardamonu. Ma bardzo wyrazisty smak i jest idealnie miękka...



Składniki:
3 szkl. mąki pszennej,
10 ziaren kardamonu,
łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
1/2 łyżeczki soli,
cukier waniliowy,
1 i 1/2 szkl. cukru,
20 dag masła lub margaryny,
3 krople olejku waniliowego,
4 jajka,
szkl. mleka,
łyżka soku z cytryny.


Przygotowanie:


Mąkę przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia, solą i ze sodą oczyszczoną. Z nasion wybrać ziarna kardamonu i dodać do sypkich produktów. Masło utrzeć z cukrem, dodać 3  krople olejku oraz cukier waniliowy. Dodawać po jednym jajku oraz sok z cytryny. Następnie na przemian dodawać mleko oraz zmieszane sypkie produkty. Ciasto przelać do przygotowanej formy na babkę. Piec ok. 50-60 min w temp. 175st. Przed posypać cukrem pudrem, można podawać z bitą śmietaną.
 


Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:
 

 

5 komentarzy:

  1. śliczna babka :))) aż czuć atmosfere nadchodzących świąt :))
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda naprawdę niesamowicie :) taka pulchna i żółciutka :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję;) Rzeczywiście babka jest wyjątkowo smaczna:):)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystko z kardamonem jest boskie :) Śliczna babeczka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzięki:) Ja też lubię dodawać do potraw odrobinę kardamonu:)

    OdpowiedzUsuń