Spód:
- 200 g ciastek Oreo z kremem,
- 70g masła lub margaryny.
Masło
lub margarynę stopić. Ciastka zmielić najlepiej przy pomocy blendera na
pył. Wymieszać wraz ze stopionym tłuszczem, aż masa się połączy. Masą
wylepić dno formy na tartę o śr. około 20cm. Odstawić do ostygnięcia.
Masa orzechowa:
- 300g masła orzechowego,
- 160g masła lub margaryny,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- szklanka śmietanki 30%.
Miękkie
zwykłe masło utrzeć na puch, powoli dodawać cukier puder, ucierać
jeszcze 2 minuty. Stale ucierając, stopniowo dodawać masło orzechowe. Na
sam koniec powoli wlewać śmietankę (nie trzeba jej wcześniej ubijać) i
ubijać jeszcze przez kolejne 2 minuty, aż powstanie gęsty krem. Tak
przygotowaną masę wyłożyć na ciasteczkowy spód. Schłodzić.
Masa śmietanowa:
- 150 g śmietanki 30%,
- 2 łyżki serka mascarpone,
- 2 łyżki cukru pudru,
- starta czekolada do dekoracji.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno w raz z cukrem pudrem. Dodać serek mascarpone i jeszcze chwilę ubijać.
Masę rozsmarować na kremie orzechowym. Posypać startą czekoladą. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!!
Jakie smaczne ciasto!
OdpowiedzUsuńPysznosci
OdpowiedzUsuńHmm, musi być pycha :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam słodkości a to ciasteczko pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń