foremka 25x36cm
Masa:
- 700ml śmietanki 30%,
- 50g posiekanej gorzkiej czekolady,
- 3 łyżki żelatyny (czubate),
- 4 czubate łyżki cukru pudru,
- 1/2 szklanki sypkiego cappuccino,
- 150g herbatników,
- 150g podłużnych biszkoptów.
Żelatynę
zalać 2/3 szkl. wrzątku. Ostudzić, lecz pilnować, by pozostała płynna!
Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru.
Zimną żelatynę zahartować kilkoma łyżkami ubitej śmietanki, po czym,
ubijając na niskich obrotach, powoli wlewać żelatynę do ubitej śmietany.
Miksować około 10 sekund.
Masę
podzielić na dwie równe części. Do pierwszej dodać posiekaną czekoladę
oraz sypkie kakao, drugą część pozostawić bez dodatków.
Na
dnie formy o wym. 25x36cm wyłożyć równomiernie warstwę herbatników,
rozsmarować masę z dodatkiem cappuccino i czekolady. Rozłożyć biszkopty,
jeden obok drugiego i przykryć warstwą masy śmietanowej bez dodatków.
Schłodzić.
Wierzch:
- 300 ml śmietanki 30%,
- 1 i 1/2 łyżki żelatyny,
- 2 czubate łyżki cukru pudru,
- 5 czubatych łyżek cappuccino.
Źródło: Z cukrem pudrem
Smacznego!!!