tortownica 21cm
Spód:
- jajko,
- 200g herbatników,
- 150g masła lub margaryny,
- 50g wiórków kokosowych,
- 50g posiekanych orzechów laskowych,
- łyżka rodzynek (użyłam Helio),
- łyżka morwy białej suszonej (użyłam Helio),
- 100g cukru,
- 2 łyżki kakao.
Masło
stopić z kakao, cukrem oraz rozkłóconym jajkiem. Zdjąć z ognia. Dodać
pokruszone dość drobno herbatniki, rodzynki, morwę, wiórki kokosowe oraz
posiekane orzechy laskowe. Dokładnie wymieszać. Wyłożyć na dno
tortownicy o średnicy 21cm. Ostudzić i schłodzić w lodówce.
Masa serowa:
- 500g serka homogenizowanego waniliowego,
- 70g masła,
- 4 łyżki mleka,
- 200g cukru,
- opakowanie budyniu waniliowego (35g),
- 3 łyżki żelatyny.
Żelatynę
rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku, ostudzić. W mleku rozrobić budyń.
Masło stopić, dodać rozrobiony budyń oraz cukier. Stale mieszając,
gotować chwilę, aż masa zgęstnieje. Dodać serki oraz płynną żelatynę i
wyłożyć na wcześniej przygotowany spód z ciastek. Ostudzić i wstawić
najlepiej na całą noc do lodówki.
Smacznego:))