środa, 21 grudnia 2016

Mini serniczki z makiem na kruchym cieście

Sernik i makowiec to obowiązkowe ciasta świąteczne. Z braku czasu można je połączyć. Ja polecam mini serniczki z dodatkiem masy makowej w formie babeczek. Idealne "na jeden kęs", delikatne, w sam raz na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. 




 
Kruche ciasto:  
  • 3 szklanki mąki pszennej, 
  • 2 żółtka, 
  • 1/2 szklanki cukru, 
  • 200g margaryny lub masła, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżka octu. 
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, ocet, żółtka i posiekane masło. Zagnieść kruche, gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie 1/3 ciasta zostawić w lodówce, resztą wylepić dno oraz boki natłuszczonych i wysypanych bułką tartą foremek na babeczki. Nakłuć widelcem.

Masa makowa i serowa: 
  • 400g masy makowej ( użyłam Helio), 
  • 600g białego półtłustego twarogu, 
  • 3/4 szklanki cukru, 
  • skórka z 1 cytryny, 
  • 3 jajka, 
  • łyżka budyniu śmietankowego.
Na dno każdej babeczki nałożyć po łyżce masy makowej. Twaróg zmielić, dodać do niego całe jajka, cukier, skórkę z cytryny startą na drobnych oczkach oraz sproszkowany budyń. Dokładnie zmiksować. Masą napełniać babeczki. Resztę ciasta rozwałkować, foremką do ciasteczek wycinać ciastka w kształcie gwiazdek. Układać na wierzchu każdej babeczki.
Piec około 40 -50 minut w temp. 170st. Ostudzić. 
Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.









                                                                      Smacznego:))

środa, 14 grudnia 2016

Ryba po grecku

Święta zbliżają się wielkimi krokami, warto więc pomyśleć nad świątecznym menu. Na naszym świątecznym stole nie może zabraknąć ryby po grecku. To jedna z moich ulubionych potraw i choćbym ją robiła nie wiadomo jak często, to tylko w Święta smakuje tak rewelacyjnie... 






Składniki:  
  • 1 kg filetu z dorsza lub innej ryby, 
  • 4 duże marchewki, 
  • 5 kulek ziela angielskiego, 
  • 3 liście laurowe, 
  • 1/3 selera, 
  • 6 łyżek przecieru pomidorowego, 
  • sól, pieprz, 
  • woda, 
  • 4 łyżki mąki pszennej, 
  • olej do smażenia. 
Wykonanie:

Rybę umyć, podzielić na porcje, oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Obtoczyć w mące i usmażyć na mocno rozgrzanym z oleju, z obu stron na złoty kolor.
Marchew i seler obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Podsmażyć na oleju pozostałym od smażenia ryb. Dodać ziele angielskie i liść laurowy, podlać wodą dusić około 10 minut na małym ogniu. W razie potrzeby dolać trochę wody, dodać przecier pomidorowy, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić jeszcze około 5 minut. Do naczynia żaroodpornego wyłożyć 1/3 warzyw, ułożyć połowę ryb, przykryć kolejną częścią warzyw. Wyłożyć resztę ryb oraz resztę warzyw. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przechowywać w lodówce.



                                                                        Smacznego:)) 
 

wtorek, 6 grudnia 2016

Słodkie warsztaty kulinarne z Pawłem Małeckim organizowane przez Lidl

26 listopada 2016r. miałam okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych organizowanych przez markę Lidl, prowadzonych przez Pawła Małeckiego. Warsztaty odbyły się w Studio Cook Up w Warszawie. 






Warsztaty prowadzone były przez Pawła Małeckiego, w bardzo fajny, zachęcający do pieczenia sposób (choć jak wiecie, mnie zachęcać nie trzeba:) ). Każdy z uczestników warsztatów otrzymał słodką książkę autorstwa naszego prowadzącego.




Utworzyliśmy kilka 4 lub 5-osobowych grup. Ja byłam w zespole z Kasią ze Słodkiej babeczki, Anią z AniaGotuje.pl, Natalią z Wiszniówki i Asią z Po prostu pycha. Oto My :)





Mieliśmy przygotować Ucierane ciasto z jabłkami, oponki serowe oraz udekorować pierniki. Najpierw Paweł pokazał nam po kolei co mamy robić, potem my działaliśmy.




Oto efekty naszej pracy, zdjęcia robione na szybko. Z racji tego, że nie było już czasu na to, abyśmy sami upiekli piernika, dlatego każdy z nas dostał już upieczonego piernika, naszym zadaniem było przełożenie go powidłami i udekorowanie. Niestety droga do domu była długa, a mój piernik tak pysznie pachniał, że nie doczekał się uwiecznienia na zdjęciu;)))







Na koniec był czas na fotki z Pawłem Małeckim oraz podpisywanie książek.








Jeszcze raz dziękuję Lidl Polska za zaproszenie i świetną zabawę! Cieszę się, że miałam okazję poznać tak wielu autorów blogów :) Szczególne pozdrowienia dla Asi, Kasi, Ani i Natalii :)



sobota, 3 grudnia 2016

Tort Marcinek wielowarstwowy z kremem śmietanowym

Ten przepis od pół roku czekał na to, aż go opublikuję:) W końcu nadszedł jego czas :) Pracochłonny, ale niesamowicie pyszny tort przełożony kremem śmietanowym. Idealnie sprawdzi się także podczas Świąt Bożego Narodzenia czy w Sylwestra. Naprawdę jest wart poświęconego czasu :)




Ciasto: 
  • 6 jajek, 
  • 300g masła, 
  • 15 czubatych łyżek mąki tortowej, 
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 
  • 1 szklanka cukru, 
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • szczypta soli, 
  • łyżka cukru waniliowego.
Masło stopić i przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę. Stale ucierając, powoli dodawać stopione, przestudzone masło. Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i dodać do żółtek. Krótko zmiksować. W osobnej misce ubić na sztywno białka z dodatkiem szczypty soli. Dodać do masy z żółtek i delikatnie wymieszać szpatułką. Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy 26cm. Ułożyć na dużej blasze do pieczenia. Następnie na dany okrąg wyłożyć dwie łyżki ciasta i równomiernie rozsmarować. piec około 5-7 minut w temp. 190st. Ostudzić. Powtarzać czynność tak długo, aż zużyjemy cale ciasto. Powinno wyjść około 10 placków.

Krem: 
  • 1200 ml śmietany 30 lub 36% (najlepiej dać pół takiej, pół takiej), 
  • 2/3 szklanki cukru pudru, 
  • sok z 1 lub 1/2 cytryny.
Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz sok z cytryny (ewentualnie może być skórka z cytryny). Kremem przełożyć placki oraz wierzch i boki ciasta. Dowolnie udekorować.








                                                                   Smacznego:))