Składniki:
- 400ml wódki,
- 500g jagód,
- 250g cukru.
Wykonanie
Owoce
opłukać, przełożyć do dużego słoja i zalać wódką. Szczelnie zamknąć i
odstawić na kilka dni.
Po tym czasie przefiltrować. Powstały płyn
szczelnie zakręcić, zaś owoce zasypać cukrem, zakręcić i odstawić na
tydzień. Codziennie potrząsać słojem, by cukier się rozpuścił.
Porządnie
odcedzić i połączyć z powstałym wcześniej płynem.
Przechowywać w
chłodnym, zacienionym miejscu.
Smacznego:))
Nigdy nie piłem, ani nie robiłem ale brzmi genialnie! :D
OdpowiedzUsuńPrzepis idealny. Jestem fanką domowych nalewek. Jakoś mimo, że alkohol to jednak pachnie ciepłem i rodzinną atmosferą spotkań przy stole. Muszę się spieszyć, nabyć jagody i do roboty. Trzeba nastawić nalewkę bo pyszna, łatwa i dość szybka! :) Dziękuję za przepis!
OdpowiedzUsuńSuper nalewka, kiedyś jak już będę na swoim to zrobię :)
OdpowiedzUsuńZrobiłem, odczekałem kilka miesięcy i ... żałuję, że tak mało... wyśmienita
OdpowiedzUsuń