Składniki:
- 250g kostki pieczeniowej Kasia,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- szklanka cukru,
- 5 jajek,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3/4 szklanki śmietany 18%,
- laska wanilii,
- skórka z 1 cytryny,
- 10 śliwek.
Miękką Kasię utrzeć z cukrem na puszystą
masę. Kolejno dodawać całe jajka, stale ucierając. Mąkę przesiać wraz z
proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Do ciasta dodawać na
przemian przesianą mąkę oraz śmietanę. na koniec dodać nasiona wanilii
oraz startą skórkę z cytryny. Krótko zmiksować.
Ciasto
przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr.
24cm. Na wierzchu ułożyć przepołowione, pozbawione pestek śliwki.
Piec około 50 minut w temp. 180st.
Więcej przepisów na szybkie i smaczne ciasta znajdziecie na stronie Przepisy od MojeCiasto.pl
Ja na pewno wypróbuję przepis na Murzynka ze śliwkami :)
Ciasto ucierane uwielbiam, bardzo często robię.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Przepysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńI jakie proste w przygotowaniu :)
Mniam, pyszności!
OdpowiedzUsuńPięknie wyrośnięte :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię to ciasto!!
OdpowiedzUsuńo tak! o tak! pyyyycha! uwiekliam takie rarytasy!
OdpowiedzUsuńPiękne ciasto, mniam :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda i pieknie wyrosło :)
OdpowiedzUsuńPycha :-) takie ciasta są najlepsze do kawki :-)
OdpowiedzUsuńAleż smakowicie puchate :)
OdpowiedzUsuńczęsto te proste ciasta są najlepsze, ja takie ciasta również bardzo lubię
OdpowiedzUsuńUwielbiam śliwki,a teraz jest sezon ide kupić a jutro zrobię te pyszności…….
OdpowiedzUsuńhttp://bit.ly/pakietmedyczny
Patrząc na to ciasto przypomniało mi się jak moja Babcia piekła dla mnie i dla mojej siostry takie pyszności……no nie ide kupić śliwki…………
OdpowiedzUsuńhttp://bit.ly/pakietmedyczny
Bardzo opadlo mi to ciasto... :(
OdpowiedzUsuńHmm, ja piekę je dość często i jeszcze nigdy nie opadło. Może za dużo śliwek?
Usuń