sobota, 5 października 2013

Szaszłyki drobiowe po grecku

Co prawda pogoda już nie jest za dobra na grilla, ale podam Wam przepis na pyszne drobiowe szaszłyki, które również można upiec w piekarniku:) Ich cennym składnikiem jest boczek, który nadaje szaszłykom wspaniały, wędzony posmak... A zioła nadają im wspaniały aromat.






Składniki:
1/2 kg filetu z piersi kurczaka,
4 plastry wędzonego boczku,
4 suszone pomidory w oleju,
2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki,
łyżka posiekanej natki pietruszki,
łyżka posiekanego szczypiorku,
łyżeczka tymianku,
sól, pieprz,
2 łyżki oleju z suszonych pomidorów.


 Przygotowanie


Mięso umyć, osuszyć i podzielić na 4 porcje, rozbić delikatnie. Z obu stron oprószyć solą i pieprzem, następnie z jednej strony posmarować koncentratem pomidorowym, ułożyć po plasterku boczku. 
Zwinąć ściśle jak roladę, po czym pokroić w plastry. Powstałe roladki nadziewać na namoczone w wodzie patyczki do szaszłyków. 
Zioła posiekać, zmiksować wraz z suszonymi pomidorami i olejem. Powstałą marynatą posmarować roladki, odstawić na 30 minut do lodówki. 
Następnie piec ok. 20-25minut w temp. 180st.
Szaszłyki znacznie lepiej smakują przygotowane na grillu, wystarczy je wtedy piec ok. 15-20minut. 








                                     Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:

 

5 komentarzy:

  1. bardzo lubię tu do Ciebie zaglądać, czuć pozytywne od Ciebie i rzecz jasna od Twoich potraw, ciast, zjadłabym takiego szaszłykasa mmm

    OdpowiedzUsuń
  2. Zachwycam Twoim blogiem moją kochaną Mariolkę ! Ona też uważa, że jesteś odlotowa !!!!
    Całusy

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki dziewczyny, mobilizujecie mnie do dalszego pichcenia;):) Pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodam jeszcze, że : pogoda na grilla jest zawsze ;-) My grillujemy również zimą / tyle, że rzadziej /.
      A przepis świetny.
      Pozdrawiam.

      Usuń
  4. Aniu no my zimą korzystamy jedynie z piekarnika;):)

    OdpowiedzUsuń