środa, 23 października 2013

Szarlotka kukurydziana z bezą

Jesienią na deser najczęściej przygotowuję coś z dodatkiem dyni lub jabłek. A jeśli jabłka to przeważnie szarlotka;) Podałam Wam już kilka różnych przepisów jak zrobić pyszną szarlotkę. Dzisiaj kolejna propozycja. Jest to szarlotka na kruchym cieście, z dodatkiem płatków kukurydzianych, dużej ilości jabłek, cynamonu i delikatnej bezy na wierzchu.




Ciasto:
2 żółtka,
2 i 1/2 szklanki mąki,
szczypta soli,
250g margaryny,
1/2 szklanki cukru,
łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżki śmietany 12%,
mleko.



Żółtka wbić do szklanki, dolać mleka do 2/3 jej wysokości. 
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać sól, cukier, posiekaną margarynę, żółtka z mlekiem oraz śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto, podzielić je na 2 części. Jedną rozwałkować i wyłożyć na nie natłuszczoną blaszkę o wym. 23x33cm.


Dodatkowo:
szklanka płatków kukurydzianych,
10 średnich jabłek, 
*1/2 szklanki cukru cynamonowego,
2 łyżki zwykłego cukru, 
2 białka.



Ciasto w blaszce posypać płatkami kukurydzianymi. 
Jabłka obrać, pokroić w plasterki i ułożyć ciasno na cieście. Posypać cukrem cynamonowym. Rozwałkować 2 część ciasta, wyłożyć na jabłka. 
Białka ubić na sztywną pianę z 2 łyżkami cukru. Rozsmarować na cieście. 
Piec około 50minut w temp 170-180st. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub posmarować lukrem. 


* można użyć zwykłego cukru zmieszanego z 3/4 łyżeczki cynamonu i szczypty gałki muszkatołowej.




Równie pyszne szarlotki możecie zamówić na stronie Twojej Cukierni.


                                   Smacznego:)

2 komentarze: