wtorek, 15 października 2013

Racuszki z dyni

Macie dynie i nie wiecie do czego ją wykorzystać?? Polecam pyszne placuszki z dodatkiem dyni. Są bardzo delikatne, a dynia prawie w ogóle nie jest wyczuwalna, za to kolor jaki im nadaje idealnie pasuje do jesiennej aury... Polecam na śniadanko:)




Składniki:
400g miąższu dyni obranego ze skóry,
duże jajko,
2 łyżki masła,
czubata szklanka mąki pszennej,
szczypta imbiru,
szczypta soli,
2 łyżki cukru,
olej do smażenia.


 Przygotowanie


Dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 
Żółtko utrzeć z masłem, dodać startą dynię, przesianą mąkę, imbir, sól i cukier. Dodać ubite na sztywną pianę białko, delikatnie wymieszać. 
Kłaść łyżką na gorący tłuszcz, smażyć z obu stron na rumiano. 
Podawać np. oprószone cukrem pudrem.





                                     Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:


 

6 komentarzy:

  1. Dynia jest, pomysl jest..placuszki beda :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie dyni jeszcze nie ma :) Ale będzie, więc przepis wejdzie w życie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dynię mam i to nie jedną, bo kocham takei jesienne dekoracje...
    A jak już będę musiała je przerabiać, zrobię wówczas oprócz zupy Twoje racuszki !

    OdpowiedzUsuń
  4. Będę robić podobne na niedzielne śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń