poniedziałek, 28 października 2013

Paluchy wiedźmy

Halloween już za kilka dni, postanowiłam i ja upichcić coś na tę okazję:) Ze względu na to jak synek lubi ciasteczka upiekliśmy kruche paluchy wiedźmy z dodatkiem migdałów. Bardzo fajnie wyglądają i są naprawdę smaczne;) 







Składniki:
100g margaryny, 
1/2 szklanki cukru pudru, 
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
jajko, 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
szczypta soli, 
garść migdałów.


 Przygotowanie


Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać szczyptę soli, wbić jajko. Całość połączyć nożem. Dodać pokrojoną w plasterki margarynę. Zagnieść kruche, gładkie ciasto. Owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
Migdały zalać wrzątkiem i odstawić na 15minut. Następnie obrać ze skórki i przepołowić wzdłuż.

Z ciasta formować długie okrągłe paluchy, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponacinać charakterystyczne dla palców linie, a w miejsce paznokcia wcisnąć migdały.
Piec około 12minut w temp. 210st.







                                         Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:

 

6 komentarzy:

  1. Wow straszne te paluchy ! Przypominamy sobie z Córcią czasy kiedy urządzała Halloween. Do jedzenia musiało być jakieś 'straszne' danie np. flaczki, albo ozorki. Z krakersów, serka i paluszków robione były pająki. Mało tego: cały trawnik przed domem zastawiony był steropianowymi nagrobkami :-( Naprawdę horror :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aniu rzeczywiście horror! Nie wyszłabym z domu:):)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne straszne paluchy! Uciekać czy schrupać? :D

    Wyglądają przepysznie! <3

    Obserwacja za obserwację? :3
    http://kobiece-kosmetyki.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. ten przepis jest z bardzo znanego bloga.

    OdpowiedzUsuń
  5. Drogi Anonimie jak już czytasz moje posty, to proszę, rób to uważnie. Tuż pod zdjęciem jest źródło skąd czerpałam inspirację:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń