środa, 9 października 2013

Kotlety po mediolańsku

Uwielbiam tradycyjne schabowe, jednak czasem lubię podać je w wyjątkowy sposób. tym razem połączyłam mięso z warzywami i ziołowo-winnym sosem. Do dania podałam  długoziarnisty Ryż Halina, który dostałam do testowania ze strony Mama na zakupach. Przygotowany jednak w szczególny sposób...






Składniki:
500g schabu wieprzowego bez kości, 
2 marchewki, 
200g selera naciowego, 
3 cebule, 
łyżka koncentratu pomidorowego Pudliszki, 
850ml domowego bulionu drobiowego, 
50ml białego wina (u mnie z ryżu),
50ml czerwonego wytrawnego wina, 
ząbek czosnku, 
1/4 pęczka natki pietruszki, 
200g ryżu długoziarnistego Halina, 
sól, pieprz, 
 3 łyżki mąki, 
3 liście laurowe, 
tymianek,
rozmaryn.



Przygotowanie



Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Delikatnie rozbić tłuczkiem. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Obsmażyć na odrobinie oleju. Zdjąć z patelni. Na powstałym tłuszczu zeszklić dwie posiekane cebule. Następnie dodać posiekany czosnek i natkę. Dodać warzywa, koncentrat pomidorowy oraz czerwone wino. Następie włożyć mięso, 2 liście laurowe, trochę tymianku i rozmarynu. Zalać 250ml bulionu drobiowego, dusić około 30minut na małym ogniu.


Na łyżce oleju zeszklić posiekaną cebulę, dodać ryż, białe wino oraz resztę bulionu. Dodać listek laurowy oraz trochę rozmarynu. Dusić około 15minut na małym ogniu, aż ryż będzie miękki.


Ryż podawać z mięsem i powstałym sosem. 




                                 Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:

3 komentarze: