środa, 2 października 2013

Drożdżowe placuszki z bananem

Kolejna propozycja pysznych placuszków na śniadanie. tym razem jednak będą to drożdżowe placuszki z dodatkiem banana, ale możecie użyć innych owoców jakie lubicie, np, jabłek czy gruszek. Placuszki są bardzo sycące, doskonałe na śniadanie... 



Składniki:
20g świeżych drożdży, 
2 szklanki ciepłego mleka, 
3 łyżki cukru, 
2 i 1/2 szklanki mąki, 
szczypta soli, 
duży banan.


 Przygotowanie


Drożdże wymieszać z cukrem i ciepłym mlekiem. Odstawić na 5 minut, po czym dodać do przesianej mąki. Mieszając, dodać sól. Masa ma być gęściejsza niż na ciasto naleśnikowe. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. 
Banana obrać, pokroić na cienkie plasterki. Dodać do ciasta, wymieszać. Odstawić jeszcze na 10-15 min. 
Usmażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. 
Odsączyć na ręczniku papierowym.
Podawać np. oprószone cukrem pudrem.









                                                Smacznego:)

8 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie placuszki, są bardzo delikatne w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie one apetyczne! Cudnie się prezentują, a banan w placuszkach smakuje wspaniale.

    OdpowiedzUsuń
  3. zamieniłabym banana na inny owoc, ale i tak uwielbiam <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki:) Angelika K. jak najbardziej można zamienić owoce na inne;):)

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam, mniam, mniam! zrobię jeszcze dziś :))))

    http://islandofflove.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń