Inspirowałam się przepisem Oli .
Ciasto:
szl. mąki krupczatki,
2 szkl. mąki pszennej,
1/2 szkl. cukru,
szczypta soli,
100g masła lub margaryny,
2 żółtka,
łyżeczka proszku do pieczenia,
4 łyżki śmietany 12%,
duża garść świeżej mięty.
Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, cukier, posiekane mało i śmietanę. Na koniec dodać drobno posiekaną miętę. Zagnieść gładkie elastyczne ciasto, owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie odrywać małe porcje ciasta, rozwałkować je na kształt koła i wylepić dno 8 foremek na tartaletki. Nakłuć gęsto widelcem i piec ok. 25min w temp. 180st. Ostudzić i wyjąć z foremek.
Mus czekoladowy:
50g mlecznej czekolady,
50g gorzkiej czekolady,
2 łyżki cukru pudru,
1/2 l śmietanki 30%,
1 op. śmietan-fix do śmietany,
250g świeżych truskawek.
Czekolady połamać na kawałki, wraz ze 150ml śmietanki rozpuścić na parze. Ostudzić. Resztę śmietanki ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Stale ubijając, powoli wlewać przestudzoną czekoladę. Masę nałożyć do przestudzonych tartaletek. Udekorować pokrojonymi w plasterki truskawkami i miętą, delikatnie oprószyć kakao.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
Małe cudeńka, schrupałabym chociaż jedną :)
OdpowiedzUsuńpycha:)
OdpowiedzUsuńCzęstujcie się:)
OdpowiedzUsuńprzecudowne! Dziękuję za udział w akcji! :)
OdpowiedzUsuń