piątek, 5 lipca 2013

Miętowe tartaletki z musem czekoladowym i truskawkami

Niestety sezon na truskawki powoli dobiega końca... Ale zdążycie jeszcze upiec pyszne tartaletki:) Intensywnie czuć w nich miętę, która wspaniale łączy się z musem czekoladowym oraz truskawkami. Największymi wielbicielami takiego deseru są dzieci, które uwielbiają przekąski "na jeden kęs".
Inspirowałam się przepisem Oli .




Ciasto:
szl. mąki krupczatki,
2 szkl. mąki pszennej,
1/2 szkl. cukru,
szczypta soli,
100g masła lub margaryny,
2 żółtka,
łyżeczka proszku do pieczenia,
4 łyżki śmietany 12%,
duża garść świeżej mięty.


Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, cukier, posiekane mało i  śmietanę. Na koniec dodać drobno posiekaną miętę. Zagnieść gładkie elastyczne ciasto, owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie odrywać małe porcje ciasta, rozwałkować je na kształt koła i wylepić dno 8 foremek na tartaletki. Nakłuć gęsto widelcem i piec ok. 25min w temp. 180st. Ostudzić i wyjąć z foremek.


Mus czekoladowy:
50g mlecznej czekolady,
50g gorzkiej czekolady,
2 łyżki cukru pudru,
1/2 l śmietanki 30%,
1 op. śmietan-fix do śmietany,
250g świeżych truskawek.


Czekolady połamać na kawałki, wraz ze 150ml śmietanki rozpuścić na parze. Ostudzić. Resztę śmietanki ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Stale ubijając, powoli wlewać przestudzoną czekoladę. Masę nałożyć do przestudzonych tartaletek. Udekorować pokrojonymi w plasterki truskawkami i miętą, delikatnie oprószyć kakao.





Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:
 
 

Truskawkowy zawrót głowy 2013Owoce z sadu i dzialki

4 komentarze: