czwartek, 16 kwietnia 2015

Drożdżowa babka z czekoladą

Ostatnio z wielką chęcią piekę i jem babki:) Co prawda drożdżową babkę robiłam zaledwie kilka razy, jednak postanowiłam tym razem upiec właśnie babę drożdżową. Żeby nie była za sucha nadziałam ją masą czekoladowo - cynamonową. Jej przygotowanie jest dość czasochłonne, jednak babka jest tak pyszna, że warto poświęcić jej troszkę czasu:)




Składniki:
  • 2 jajka, 
  • 100ml letniej wody, 
  • 10g świeżych drożdży, 
  • 1/4 szklanki cukru, 
  • laska wanilii, 
  • 4 szklanki mąki pszennej, 
  • 100g stopionego masła. 
W letniej wodzie rozpuścić drożdże oraz szczyptę cukru. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać jajka, zaczyn z drożdży oraz nasiona wanilii. Dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Stale mieszając, stopniowo dosypywać mąkę na przemian z masłem. Ciasto przełożyć na stolnicę, zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Wyrabiać je przez 5 minut. Następnie przełożyć z powrotem do miski, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Po tym czasie ciasto wyjąć z miski, uderzyć w nie pięścią i podsypując odrobiną mąki rozwałkować na kształt prostokąta o wym. 25x40cm.

Nadzienie:  
Wszystko przełożyć do blendera i zmiksować. Masę rozsypać na rozwałkowanym cieście. Następnie ciasto zrolować wzdłuż dłuższego boku. Ułożyć w formie na babkę z kominem, mocno sklejając ze sobą jej końce. Przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce. Piec około 35 minut w temp. 180st. Ostudzić i polać stopioną polewą.






                                                                       Smacznego:))
 

7 komentarzy: