Składniki: 
- szklanka mleka,
 - 2 szklanki mąki,
 - 20g świeżych drożdży,
 - 2 jajka,
 - 2 łyżki cukru waniliowego,
 - 3 jabłka,
 - szczypta soli,
 - 1/2 łyżeczki cynamonu,
 - cukier puder do oprószenia.
 
Wykonanie 
Do
 letniego mleka dodać pokruszone drożdże, cukier waniliowy, szczyptę 
soli i cynamon. Wymieszać i odstawić na 10 minut. 
Mąkę przesiać, dodać 
jajka oraz drożdże, wymieszać na gładką masę. Jabłka obrać, usunąć 
gniazda nasienne i pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Odstawić na około 
40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
Następnie kłaść łyżką małe 
porcje ciasta na mocno rozgrzany olej. Smażyć z obu stron na złoty 
kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym. 
Podawać  oprószone cukrem 
pudrem.
                                                                     Smacznego:))
Moje ulubione <3
OdpowiedzUsuńMoja teściowa takie robi. Są pyszne :-)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie! :)
OdpowiedzUsuńRacuszki, mniam...smak dzieciństwa, teraz to ja robię je swoim dzieciom
OdpowiedzUsuńCzy jabłuszka koniecznie muszą być obrane? chyba nic się nie stanie, jeśli będą ze skórką, prawda? ;-) A przecież skórka zawiera większość błonnika i folianów, jakie znajdziemy w jabłku oraz mnóstwo witaminy A i K. ;-)
OdpowiedzUsuńOczywiście jabłka jak najbardziej mogą być ze skórką;))
Usuńbędą ze skórką. ;-) Zamiast jajek też mozna użyć jabłek, a konkretnie musu jabłkowego, 1/4 szklanki musu za jedno jajko. ;-) Placuszki będą jeszcze bardziej jabłkowe. :-D Mus jabłkowy przy pieczeniu zachowuje się jak jajka - i sprawdza się przy wszystkich słodkich wypiekach. ;-) Więc jeśli ktos ma uważac na cholesterol lub ma alergię na jajka, to super trick. Pozdrawiamy! ;-)
UsuńNajlepsze :) Dawno już nie robiłam!
OdpowiedzUsuńWłaśnie dzisiaj zrobiłam racuszki. Są przepyszne,na talerzu znikają bardzo szybko.Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę! Dziękuję za miłe słowa, pozdrawiam Magda
Usuń