foremka 23 x 33 cm
Biszkopt: 
- 3 jajka,
- 150g mąki pszennej,
- 3/4 szklanki cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 łyżki kakao,
- 5 łyżek wody,
- 5 łyżek oleju rzepakowego.
Białka
 ubić z cukrem na sztywną pianę. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do 
pieczenia. Dodawać do ubitych białek na przemian z żółtkami. Dodać wodę 
oraz olej a na koniec kakao. Krótko zmiksować. Masę przelać do 
przygotowanej formy o wym. 23x33cm. Piec około 30 minut w temp. 175st. 
Ostudzić. 
Masa ajerkoniakowa:  
- 700ml mleka,
- szklanka cukru,
- 3 żółtka,
- 2 i 1/2 czubatej łyżki mąki pszennej,
- 5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki cukru waniliowego,
- 200g masła,
- 180ml ajerkoniaku.
W
 szklance mleka rozrobić mąki oraz żółtka. Resztę mleka zagotować z 
cukrami. Na gotujące się mleko wlać rozrobione mąki. Gotować na małym 
ogniu, stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą i 
ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać po 
łyżce przestudzonej masy budyniowej. Następnie bardzo powoli wlewać 
likier. 
Poncz: 
- 3 łyżeczki kawy,
- 2 łyżeczki cukru,
- okrągłe biszkopty,
- 2 łyżki kakao.
Kawę
 wraz z cukrem zalać około 1/2 szkl. wrzątku. Ciasto nasączyć ponczem i 
pokryć 2/3 kremu ajerkoniakowego. Oprószyć kakao. Biszkopty maczać w 
reszcie ponczu i układać na cieście. Przykryć resztą masy. Schłodzić. 
Śmietanka:  
- 500ml śmietanki 30%,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 2 opak. śmietan-fix.
Śmietankę
 ubić na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać 
śmietan-fixy. Masę rozsmarować na wierzchu ciasta. Wierzch można 
oprószyć odrobiną kakao i widelcem zrobić paski. 
Ciasto przechowywać w lodówce.
Źródło: Zjem to
                                                               Smacznego;))
 
Jakie apetyczne:)
OdpowiedzUsuńlubię ajerkoniak więc ciasto z taką masą na pewno przypadłoby mi do gustu:)
OdpowiedzUsuńCzuję, że to ciasto zachwyciłoby podniebienia mojej rodziny :) Musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńWow, ciasto na bogato :)
OdpowiedzUsuńAjerkoniak uwielbiam, więc ciasto już mi smakuje :-)
OdpowiedzUsuńTakie warstwowe są super : wizualnie ładnie się prezentują i zawsze ciekawie smakują.
OdpowiedzUsuńMagda ja już jestem dorosła :) więc poproszę dwa kawałki.
OdpowiedzUsuńAlinko dla Ciebie zawsze:))
UsuńMniam :) do kawy idealne!
OdpowiedzUsuńMam trochę większą brytfankę (ok. 30x40), zatem powinnam zwiększyć wszystkie składniki mniej więcej o 1/4?
OdpowiedzUsuńMożna, wtedy ciasto nie będzie takie niskie, jednak myślę, że z powyższych proporcji też będzie ok:)
UsuńZapomniałam napisać - robiłam na święta i wszystkim smakowało;) na pewno jeszcze powtórzę;)
UsuńBardzo się cieszę:)) Pozdrawiam!
UsuńPyszności na jesienny chłód.
OdpowiedzUsuńa czy jajka do masy budyniowej trzeba wyparzyć?
OdpowiedzUsuńJa nie sparzam jajek, ale oczywiście można :)
Usuń