czwartek, 18 kwietnia 2013

Słodkie kokardki z ciasta francuskiego

Po małej przerwie wracam do Was:) Na razie nie na długo, ale od czasu do czasu postaram się podrzucić Wam jakiś fajny, wypróbowany przepis. Dzisiaj mam dla Was pyszne ciasteczka z ciasta francuskiego z delikatnym, kremowym nadzieniem. Są idealne na jeden kęs, a ich kształt dodatkowo zachęca do skosztowania:)



Składniki:
4 płaty mrożonego ciasta francuskiego (10x20cm),
80g dżemu wiśniowego,
łyżka soku z cytryny,
3 łyżki cukru pudru,
250g serka mascarpone,
250g półtłustego twarogu,
60g cukru,
cukier waniliowy.


Przygotowanie


Płaty mrożonego ciasta francuskiego ułożyć obok siebie, rozmrozić w temp. pokojowej.
Każdy płat ciasta przeciąć w poprzek na pół. Powstałe kwadraty przekroić 2 razy po przekątnej tak, aby z każdego otrzymać 4 trójkąty. Sklejać po dwa trójkąty wierzchołkami. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem. Piec 15 min w temp. 175st. Ostudzić.
Przekroić w poziomie na pół. Wierzch ciastek posmarować dżemem. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny oraz łyżką zimnej, przegotowanej wody. Lukrem posmarować dżem. Twaróg utrzeć z serkiem mascarpone oraz cukrem i cukrem waniliowym. Kremem posmarować spody ciastek, przykryć kawałkami z lukrem. Udekorować dżemem lub według uznania.
 
 


Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:
 

 

7 komentarzy:

  1. pyszne kokardki:) poproszę jedną...albo kilka ;) :*

    OdpowiedzUsuń
  2. ślicznie wyglądają :))) bardzo mi przypadły do gustu :)
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  3. A co to za dżem igdzie go mozna kupic? Taki rozowy....bo te zwykle twarde dzemy donp rogalikow sa ciemne...

    OdpowiedzUsuń
  4. A to mój domowy dżem z truskawek:):) Można go jedynie zrobić, ale to dopiero za rok:):) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Oooo a zdradzisz w jaki sposób mozna go zrobic? Bo wyglada nieziemsko ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Aniu to była ta konfitura: http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/2013/07/konfitura-rabarbarowo-truskawkowa.html :)

    OdpowiedzUsuń