Składniki:  
- 700g schabu bez kości,
- 100g chudego białego sera,
- 100g kaszy gryczanej (użyłam Halina),
- 6 suszonych grzybków,
- cebula,
- sól, pieprz,
- oregano,
- tymianek,
- łyżka mąki pszennej,
- olej do smażenia.
Wykonanie: 
Mięso umyć, osuszyć i pokroić na plastry. Każdy kawałek mięsa cienko rozbić i oprószyć z obu stron solą i pieprzem. 
Grzyby
 namaczać w wodzie przez około 2 godziny. Kaszę gryczaną ugotować w 
osolonej wodzie, gotować około 15 minut. Odcedzić. Cebulę obrać i 
pokroić w kostkę, zeszklić na odrobinie oleju. Dodać grzyby oraz kaszę 
gryczaną, dusić około 15 minut na małym ogniu. Następnie dodać 
pokruszony biały ser. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz tymiankiem i
 oregano. Nakładać po łyżce farszu na rozbite płaty mięsa. Zrolować 
tworząc roladkę i spiąć wykałaczką. Obsmażyć na  odrobinie oleju, 
następnie zalać wodą tak, by całe mięso było zakryte i dusić około 40 
minut, do miękkości. W razie potrzeby wodę uzupełnić. Jeśli pozostało 
nam trochę farszu to dodać go do wytworzonego sosu. Mąkę rozpuścić w 
odrobinie wody, dodać do wytworzonego sosu, stale mieszając, gotować, aż
 sos zgęstnieje.
Podawać najlepiej z ugotowaną kaszą gryczaną.
W aktualnej gazetce Lidla znajdziecie schab w plastrach w promocyjnej cenie :)
Smacznego:))
 
Same smakołyki :D
OdpowiedzUsuńŚwietnie się prezentują i myślę, że też tak smakują! :-)
OdpowiedzUsuńFajna propozycja na obiad, może skorzystam.
OdpowiedzUsuńPyszny obiadek Madziu :)
OdpowiedzUsuńświetny farsz do roladek :)
OdpowiedzUsuń