wtorek, 19 stycznia 2016

Ciasto Tiramisu

Bardzo lubimy tiramisu, jednak przyrządzony w tradycyjny sposób zdecydowanie za szybko znika. Dlatego postanowiłam wypróbować przepis Oli i upiec kruche ciasto przełożone kremem a'la Tiramisu i podłużnymi biszkoptami. Ciasto wyszło naprawdę bardzo smaczne. Troszkę jednak przypiekła mi się górna warstwa ciasta, bo nie wyłączyłam piekarnika o czasie:) I przez to niestety nie zmiękła tak jak trzeba, ale nic to nie ujmowało ciastu w smaku :)





foremka 23x33 cm

Ciasto:  
  • 500g mąki pszennej, 
  • 100g zmielonych migdałów, 
  • 160g cukru, 
  • 200g masła lub margaryny, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka sody oczyszczonej, 
  • łyżka kakao, 
  • 4 żółtka, 
  • 6 łyżek śmietany 12%. 
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i kakao. Dodać migdały, posiekane masło lub margarynę, surowe żółtka oraz śmietanę. Całość połączyć końcówką noża, po czym zagnieść na gładkie ciasto. Uformować kulę i podzielić na 2 części. Ciastem wylepić dwie jednakowe blaszki o wym. 23x33cm natłuszczone i wysypane bułką tartą. Nakłuć widelcem i każde ciasto piec około 20 minut w temp. 180st. Ostudzić.

Masa tiramisu:  
  • 400ml śmietanki 30%, 
  • 500g serka mascarpone, 
  • 1/3 szklanki cukru pudru, 
  • 3 surowe żółtka, 
  • łyżka żelatyny, 
  • 1/2 szklanki cukru, 
  • 250ml naparu z kawy rozpuszczalnej Instant (użyłam Cykoriada z żeń-szeniem) , 
  • 5 łyżek likieru Amaretto, 
  • 230g podłużnych biszkoptów.
Kawę wymieszać z likierem Amaretto i ostudzić. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku, ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru oraz serka mascarpone. Surowe żółtka (wcześniej obowiązkowo sparzyć całe jajka wrzątkiem!) ubić z cukrem na parze. W tym celu umieścić miskę z żółtkami i cukrem nad garnkiem z gotującą się wodą (ok. 3/4 szklanki). Ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez około 8 minut. Masę ostudzić. Do śmietany dodać żelatynę oraz masę jajeczną i krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników. Na pierwszy blat wyłożyć połowę kremu. Biszkopty maczać w kawie, dosłownie na 1-2 sekundy i układać jeden obok drugiego na kremie. Pokryć resztą kremu i drugim blatem ciasta.

Polewa:  
  • 150g czekolady, 
  • 4 łyżki mleka, 
  • łyżka likieru Amaretto, 
  • łyżka kakao.
Wszystko stopić na parze, Tężejącą polewą polać ciasto. Wstawić na całą noc do lodówki.






Źródło: Ola in the kitchen


                                                                       Smacznego:))
 

8 komentarzy:

  1. uwielbiamy tiramisu - w wersji ciasta jeszcze nie jadłyśmy, ale na pewno jest obłędne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie! :)
    Świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  3. a co z serkiem Mascarpone, kiedy go dodać ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ach dziękuję za czujność już edytuję przepis :) Dodajemy go do Śmietanki, zaraz po dodaniu cukru pudru.

      Usuń
  4. Tiramisu-i ciasto i deser-jest pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo się cieszę że ciasto smakowało :D Prezentuje się wspaniale!

    OdpowiedzUsuń