Bardzo lubimy tiramisu, jednak przyrządzony w tradycyjny sposób zdecydowanie za szybko znika. Dlatego postanowiłam wypróbować przepis Oli i upiec kruche ciasto przełożone kremem a'la Tiramisu i podłużnymi biszkoptami. Ciasto wyszło naprawdę bardzo smaczne. Troszkę jednak przypiekła mi się górna warstwa ciasta, bo nie wyłączyłam piekarnika o czasie:) I przez to niestety nie zmiękła tak jak trzeba, ale nic to nie ujmowało ciastu w smaku :)
foremka 23x33 cm
Ciasto:
- 500g mąki pszennej,
- 100g zmielonych migdałów,
- 160g cukru,
- 200g masła lub margaryny,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- łyżka kakao,
- 4 żółtka,
- 6 łyżek śmietany 12%.
Mąkę
przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i kakao. Dodać
migdały, posiekane masło lub margarynę, surowe żółtka oraz śmietanę.
Całość połączyć końcówką noża, po czym zagnieść na gładkie ciasto.
Uformować kulę i podzielić na 2 części. Ciastem wylepić dwie jednakowe
blaszki o wym. 23x33cm natłuszczone i wysypane bułką tartą. Nakłuć
widelcem i każde ciasto piec około 20 minut w temp. 180st. Ostudzić.
Masa tiramisu:
- 400ml śmietanki 30%,
- 500g serka mascarpone,
- 1/3 szklanki cukru pudru,
- 3 surowe żółtka,
- łyżka żelatyny,
- 1/2 szklanki cukru,
- 250ml naparu z kawy rozpuszczalnej Instant (użyłam Cykoriada z żeń-szeniem) ,
- 5 łyżek likieru Amaretto,
- 230g podłużnych biszkoptów.
Kawę
wymieszać z likierem Amaretto i ostudzić. Żelatynę rozpuścić w 1/4
szklanki wrzątku, ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru
pudru oraz serka mascarpone. Surowe żółtka (wcześniej obowiązkowo sparzyć całe jajka
wrzątkiem!) ubić z cukrem na parze. W tym celu umieścić miskę z żółtkami
i cukrem nad garnkiem z gotującą się wodą (ok. 3/4 szklanki). Ubijać
mikserem na najwyższych obrotach przez około 8 minut. Masę ostudzić. Do
śmietany dodać żelatynę oraz masę jajeczną i krótko zmiksować, tylko do
połączenia się składników. Na pierwszy blat wyłożyć połowę kremu.
Biszkopty maczać w kawie, dosłownie na 1-2 sekundy i układać jeden obok
drugiego na kremie. Pokryć resztą kremu i drugim blatem ciasta.
Polewa:
- 150g czekolady,
- 4 łyżki mleka,
- łyżka likieru Amaretto,
- łyżka kakao.
Wszystko stopić na parze, Tężejącą polewą polać ciasto. Wstawić na całą noc do lodówki.
Źródło: Ola in the kitchen
Smacznego:))
uwielbiamy tiramisu - w wersji ciasta jeszcze nie jadłyśmy, ale na pewno jest obłędne :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł!
a co z serkiem Mascarpone, kiedy go dodać ?
OdpowiedzUsuńAch dziękuję za czujność już edytuję przepis :) Dodajemy go do Śmietanki, zaraz po dodaniu cukru pudru.
UsuńWygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńWspaniałe!
OdpowiedzUsuńTiramisu-i ciasto i deser-jest pyszne.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że ciasto smakowało :D Prezentuje się wspaniale!
OdpowiedzUsuń