Bożenko, jeszcze raz dzięki za przepis!!
foremka 24x24cm
Składniki: 
- 1kg białego sera,
 - 5 jajek ( W Tesco znajdziecie w promocji jajka z wolnego wybiegu),
 - 1 i 1/2 szklanki cukru,
 - budyń śmietankowy,
 - 200g masła lub margaryny,
 - duże opakowanie herbatników (ok. 250g),
 - 100g mlecznej czekolady,
 - 3 łyżki śmietanki 30%. 
 
Wykonanie: 
Ser
 zmielić. Do garnka przełożyć masło, rozkłócone jajka, cukier oraz 
sproszkowany budyń. Często mieszając, podgrzewać na małym ogniu, aż 
masło się rozpuści i powstanie jednolita masa. Następnie dodać zmielony 
ser i podgrzewając na małym ogniu, zagotować. Dno formy o wym. 24x24cm 
wyłożyć warstwą herbatników, wylać masę serową i przykryć kolejną warstwą herbatników. Odstawić do ostygnięcia. Można też wylać najpierw połowę masy serowej, przykryć 
drugą warstwą herbatników i wylać resztę masy serowej, po czym rozłożyć ostatnią
 warstwę ciastek.
Czekoladę
 połamać na kawałki, dodać śmietankę i stopić na parze na bardzo małym 
ogniu. Lekko przestudzić i wylać na wierzch ciasta. Równomiernie 
rozprowadzić. Ciasto wstawić do lodówki.
                                                                  Smacznego:))
Ale pysioo :>
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda Twój serniczek!:-)
OdpowiedzUsuńJadłam kiedyś sernik gotowany ale na kruchym cieście i był pyszny. Musze spróbować wersji z herbatnikami :D
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny sernik, mniam :)
OdpowiedzUsuńNie próbowałam nigdy gotowanego sernika. Ten wygląda obłędnie! Myślałam, że jest cięższy w przygotowaniu, ale wychodzi na to że nie jest tak źle ;)
OdpowiedzUsuńJa myślałam podobnie :)
UsuńZnam gotowany sernik, jest pyszny. Twój wygląda apetycznie.
OdpowiedzUsuńPyszny
OdpowiedzUsuńMój kolega z pracy sam zrobił właśnie taki sernik, był obłędny, niebo w gębie...
OdpowiedzUsuń