piątek, 8 maja 2015

Ciasto rabarbarowo - truskawkowe

Pierwszy kompot z rabarbaru i ciasto z rabarbarem w tym roku zaliczone, uważam więc sezon rabarbarowy za otwarty! Do tego ciasta wykorzystałam również mrożone truskawki i jagody, ale możecie użyć dowolnych owoców:) Ciasto jest tak pyszne, że naprawdę trudno się od niego oderwać...





Składniki: 
  • 125g masła lub margaryny, 
  • 2 jajka, 
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej, 
  • łyżka mąki ziemniaczanej, 
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 3/4 szklanki mleka, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 2 łyżki cukru waniliowego, 
  • łyżka octu balsamicznego, 
  • 2 łyżki konfitury z czarnej porzeczki, 
  • 5 łodyg rabarbaru, 
  • 200g truskawek, 
  • 100g jagód.
Wykonanie

Miękkie masło utrzeć z cukrami do białości. Kolejno dodawać jajka na przemian z przesianymi mąkami wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać mleko oraz ocet balsamiczny. Na koniec dodać konfiturę. 
Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 24cm. 
Rabarbar oczyścić i pokroić w kostkę, jeżeli mamy świeże truskawki to również je pokroić na ćwiartki. Mrożone rozmrozić i odsączyć. Owoce rozsypać równomiernie na cieście.
Piec około 44-45 minut w temp. 180st. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.






                                                               Smacznego:))


Przepis dodaję do akcji:


Rabarbarowa rewolucja

11 komentarzy:

  1. Fajne ciacho. Muszę coś upiec w weekend z rabarbarem :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne to ciasto :) Zjadłabym!

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne, proste i z pewnością pyszne
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Widać że pyszne, narobiłas mi smaka

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja już widzę, że oderwać bym się nie mogła... :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne ciasto! :) Z chęcią wypróbuję Twój przepis :) Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. U mnie dopiero kompot rabarbarowy zaliczony, ciasto będę piekła we wtorek jako prezent imieninowy. Dlaczego nie wypróbować nowego przepisu ?

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszności. Prostota i elegancja w jednym :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie się prezentuje, Madziu dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Pychotka :)
    A ja uwielbiam rabarbar :) mniam

    OdpowiedzUsuń