niedziela, 4 stycznia 2015

Pierogi z zieloną soczewicą i grzybami

Lubicie pierogi? Ja bardzo! Co prawda ich przygotowanie zajmuje troszkę więcej czasu, jednak wcale mnie to nie zraża;) Zdecydowanie najczęściej goszczą u nas pierogi ruskie oraz z serem na słodko. Tym razem jednak przygotowałam wersję z nietypowym farszem - z soczewicą i grzybami. Ja użyłam zamrożonych podgrzybków, ale możecie użyć pieczarek. Ze względu na brak mięsa pierogi śmiało można podać na piątkowy obiad albo na kolację wigilijną jeśli ktoś lubi małe urozmaicenia;)




Ciasto: 
  • 400g mąki pszennej, 
  • jajko, 
  • łyżeczka soli, 
  • ok. 1/2 szklanki przegotowanej bardzo ciepłej wody.
Mąkę przesiać, dodać sól, zrobić dołeczek i wbić jajko. Końcem noża rozkłócić i połączyć z mąką. Ponownie zrobić dołeczek i wlać wodę, wymieszać nożem z mąką. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę, by ciasto przestygło. Następnie ciasto rozwałkować, szklanką wycinać kółka.

Farsz: 
  • 100g zielonej soczewicy użyłam Piątnica
  • 100g podgrzybków lub pieczarek, 
  • cebula, 
  • jajko, 
  • sól, pieprz, 
  • łyżka sosu sojowego, 
  • 2 łyżki bułki tartej, 
  • olej do smażenia.
Soczewicę zalać wodą i odstawić na całą noc. Następnie ugotować ją do miękkości, około godziny, po czym ją odcedzić. Grzyby (mrożone rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody) pokroić w kostkę. Cebule obrać, pokroić w kosteczkę, podsmażyć na odrobinie oleju. Dodać grzyby, dusić jeszcze razem około 5 minut. Dodać soczewicę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zmiksować blenderem na gładką papkę. Dodać jajko, sos sojowy oraz bułkę tartą, wymieszać na jednolitą masę. W razie potrzeby doprawić do smaku.
Na każdy krążek ciasta nakładać po łyżeczce farszu, zlepiać pierogi. Gotować partiami na osolonym wrzątku około 2 minuty od momentu wypłynięcia. Odcedzić.
Podawać np. z podsmażoną cebulką.





Do przygotowania farszu użyłam zielonej soczewicy marki Piątnica 




                                                              Smacznego;))

13 komentarzy:

  1. Farsz z soczewicy to coś dla mnie. Ostatnio się do niej przekonałam, chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne połączenie, ja zamiast grzybów dałabym pieczarki. Pycha przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam farsz z soczewicy i grzybów. Robiłam z nim paszteciki na święta z ciasta drożdżowego. W pierogach jeszcze nie próbowałam. Na pewno pycha! Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Farsz z soczewicy idealnie pasuje do pierogów! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam pierożki. Bardzo fajny farsz, z pewnością są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Prezentują się fantastycznie :>

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam pierogi, Twoja propozycja brzmi pysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Ach joj:) farsz pycha, a na dodatek ta cebulka...

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam, ale mi apetytu narobiłaś :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Soczewicę mam w kuchni zawsze i zieloną i czerwoną. Robiłam. z nią paszteciki, pierogów jeszcze nie ale pewnie wypróbuję. Pozdrowienia i wszystkiego dobrego na Nowy Rok.

    OdpowiedzUsuń
  11. soczewica lezy w szafce, a pierogi uwielbiam - chętnie wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  12. Mój mąż jest smakoszem soczewicy. Zrobiłam farsz z soczewicy, grzybów, cebuli i mięska , były wysmienite. Polecam

    OdpowiedzUsuń