foremka 25x36cm
Biszkopt: 
- 6 jajek,
 - szklanka mąki tortowej,
 - szklanka cukru,
 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
 - łyżeczka proszku do pieczenia,
 - szczypta soli.
 
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną 
pianę, stopniowo dodawać cukier. Do osobnej miseczki przesiać mąki wraz z
 proszkiem do pieczenia. Do ubitych białek dodawać na przemian żółtka i 
przesianą mąkę. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą 
formy.
Piec około 30 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na dwie równe części.
Krem: 
- 2 szklanki mleka,
 - 2 żółtka,
 - 250g masła,
 - budyń waniliowy,
 - 300g cukierków trufli w czekoladzie,
 - 250g orzechów włoskich (użyłam Helio),
 - 1/3 szklanki cukru.
 
Orzechy przełożyć do blendera i zmielić. 3/4 szklanki mleka zagotować, zalać orzechy, odstawić do ostygnięcia.
1/4 szklanki mleka podgrzać, dodać pokruszone cukierki, dokładnie wymieszać, aż masa stanie się gładka i jednolita. Ostudzić.
W
 1/4 szkl. mleka rozrobić budyń wraz z żółtkami. Resztę mleka zagotować z
 cukrem. Na gotujące się mleko wlać rozpuszczony budyń. Gotować na małym 
ogniu stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Następnie przykryć folią 
spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Miękkie
 masło utrzeć na puch. Stale ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu.
 Następnie dodać rozpuszczone trufle, dokładnie utrzeć. 1/3 kremu 
odłożyć,do reszty dodać sparzone orzechy, wymieszać.
Na pierwszą część ciasta wyłożyć krem z orzechami, przykryć drugim blatem ciasta. Rozsmarować odłożony krem truflowy. Schłodzić.
Pianka: 
- 5 białek,
 - galaretka wiśniowa,
 - 2/3 szklanki cukru,
 - 50g startej mlecznej czekolady.
 
Galaretkę
 rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku, przestudzić. Białka ubić na sztywną 
pianę, stopniowo dodając cukier w trakcie ubijania. Dodać przestudzoną 
galaretkę, krótko zmiksować. Masę rozsmarować na wierzchu ciasta. 
Schłodzić.
Przed podaniem posypać startą czekoladą.
                                                                            Smacznego:))
Obłędne ! Idealne na święta! :)
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda, o smaku już nawet staram się nie myśleć ;))))
OdpowiedzUsuńCiacho wygląda cudownie, oj zjadłabym kawałęczek do kawki :)
OdpowiedzUsuńDopadło mnie przeziębienie i mam wielką ochotę na to ciacho, wygląda obłędnie :-) mogę prosić kawałek :-)
OdpowiedzUsuńBardzo kuszące! :)
OdpowiedzUsuńPycha! Poproszę o kawałek :D
OdpowiedzUsuńWow pyszności
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo efektownie, patrząc na skład prawdziwie odświętne ciasto :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo kusząco :D
OdpowiedzUsuńEkstra to ciasto wygląda, tyle warstw i smaków które lubię.
OdpowiedzUsuńAle czy ktoś próbował?
OdpowiedzUsuńja zrobiłam,zajebisty smak polecam:)
OdpowiedzUsuńCzy ta masa ma być taka rzadka?
OdpowiedzUsuńNie, masa musi być gęsta, jak zwykły krem.
UsuńAle ta masa z białek to tak na surowo? To niebezpieczne, zwł. dla kobiet w ciąży i dzieci. Miałam dziś piec to ciasto ale się doczytałam tej końcówki i chyba nie zrobię. Czymś się to da zastąpić?
OdpowiedzUsuńTak, masa z białek na surowo. Ja używam wiejskich jajek z pewnego źródła więc ja nie widzę problemu. Jednak rzeczywiście nie polecam surowych jajek kobietom w ciąży. Można to zastąpić np. Śnieżką ubitą na mleku z dodatkiem galaretki.
UsuńProszę o podanie wymiaru blaszki
OdpowiedzUsuńblaszka 25x36 cm :)
UsuńZrobiłam i muszę powiedzieć, że lepiej wygląda jak smakuje, jak dla mnie to za słodkie, nic specjalnego!
OdpowiedzUsuńCzy piankę można zrobić ze Śnieżki i galaretki
OdpowiedzUsuńTak, jak najbardziej :)
Usuń