foremka 23 x 33cm
Biszkopt: 
- 4 jajka,
- 130g mąki pszennej,
- 70g cukru,
- 2 łyżki kakao,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Białka
 ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Dodawać kolejno żółtka. Mąkę 
przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do jajek, 
delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do formy wyłożonej 
papierem do pieczenia Piec około 30-35 minut w temp. 170st. Ostudzić. 
Poncz:  
- 1/2 szklanki kawy,
- 3 łyżki rumu.
Rum wymieszać z przestudzoną kawą, nasączyć ciasto. 
Krem:  
- 2 szklanki mleka,
- 2 żółtka,
- 3 łyżki cukru,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki kremu czekoladowego np. Nutelli,
- 200g masła.
Żółtka
 i mąki zmiksować ze szklanką cukru. Resztę mleka zagotować z cukrem. Na
 gotujące się mleko wlać rozrobioną mąkę, stale mieszając gotować, aż 
masa zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą i przestudzić. Miękkie masło 
utrzeć z kremem czekoladowym na puszystą masę, dodawać po łyżce 
przestudzonego budyniu. 
Dodatkowo: 
 500g śmietanki 36%, 
2 łyżki cukru pudru, 
1/2 słoiczka powideł śliwkowych, 
16 herbatników kakaowych, 
16 herbatników maślanych.
Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru.
Na
 ciasto wyłożyć całą masę czekoladową, przykryć warstwą maślanych 
herbatników. Posmarować powidłami i przykryć warstwą herbatników 
kakaowych. Na wierzch wyłożyć ubitą śmietankę. Schłodzić. Ciasto 
przechowywać w lodówce.
Źródło: Zjem to 
                                                               Smacznego;))
 
Oj chyba i ja zrobię to ciacho, wygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuńWow, aż ślinka cieknie! Robimy wymianę za słonecznikowca? :)
OdpowiedzUsuńTak, tak, tak!!!
UsuńBajeczne ciasto! Od samego patrzenia ma się ochotę na kawałek :)
OdpowiedzUsuńMniam pyszne ciacho, super wygląda :-) szczęśliwego Nowego Roku :-)
OdpowiedzUsuńDokładnie takie samo ciasto zrobiłam na święta, było pyszne i co najważniejsze bardzo wilgotne, takie jakie lubię :)
OdpowiedzUsuńKolejnym atutem jest to, że szybko się robi :)
Pycha, wygląda pysznie, że aż ślinka cieknie :) Spałaszowałabym kawałek :D
OdpowiedzUsuńBossssssskie to ciacho!
OdpowiedzUsuńKusi mnie to ciacho :D
OdpowiedzUsuńa jaka jest wielkość blachy?
OdpowiedzUsuńforma wielkości 23 x 33cm, nad przepisem jest podane;)
OdpowiedzUsuńczy można rum zastąpić czymś innym ?
OdpowiedzUsuńoczywiście, można użyć np. dowolnej nalewki albo zwykłej wódki.
Usuńa może to być coś innego niż alkohol ?
UsuńMoże być sama kawa bez żadnych innych dodatków. Ale oczywiście można też dodać coś bezalkoholowego
UsuńPyszna ja robiłam i polecam
OdpowiedzUsuńCieszę się, że ciasto smakowało:))
UsuńCiasto jest przepyszne!
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo:)
UsuńJest błąd,w kremie,żółtka i mąki wymieszać w szklance mleka ,a nie cukru!!!
OdpowiedzUsuń