środa, 3 grudnia 2014

Ciasto czekoladowo - miętowe

Upiekłam już tak wiele różnych ciast, że sama się czasem zastanawiam na jak długo jeszcze wystarczy mi pomysłów i inspiracji:) Mam jednak nadzieję, że na długo! Dziś polecam Wam ciasto z puszystą masą śmietanową o smaku czekoladowo - miętowym. Pyyyyyszne...




foremka 23 x 33cm

Ciasto:
  • 5 jajek, 
  • szklanka mąki pszennej, 
  • szklanka cukru, 
  • 250g masła lub margaryny, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 5 łyżek wody, 
  • 2 łyżki kakao. 
Masło, cukier, wodę i kakao zagotować, po czym przestudzić. Dodać żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z resztą masy. 
Ciasto przelać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą formę. 
Piec około 30 minut w temp. 180st. 
Ostudzić i przekroić na dwie równe części.

Krem:
  • 500ml śmietanki 30%, 
  • 2 galaretki cytrynowe, 
  • 250g czekolady z nadzieniem o smaku miętowym. 
Galaretki rozpuścić w 500ml wrzątku. Ostudzić. Czekolady stopić na parze i przestudzić. 
Śmietankę ubić na sztywno, dodać tężejące galaretki oraz zimną, stopioną czekoladę. Krótko zmiksować. 
3/4 masy wyłożyć na pierwszy blat ciasta, przykryć drugim blatem. Na wierzchu rozsmarować resztę kremu. Schłodzić. 
Przed podaniem posypać odrobiną startej czekolady.




Źródło: Znerwicowana żona

                                                                Smacznego:))

18 komentarzy:

  1. Nigdy nie robiłam takiego ciasta- ba nigdy nie jadłam takiego ciasta, a wygląda przepysznie <3

    OdpowiedzUsuń
  2. czekolada i mięta to moim zdaniem połączenie najlepsze z możliwych :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje smaki: uwielbiam połączenie czekolady i mięty :) Ciekawy pomysł na krem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie pije kawę i dużo bym dała za kawałek twojego ciacha :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam dodatek mięty w ciastach :-) rewelacyjny wypiek :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. takie połączenie smaków musi być smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  7. To może być pyszne. Tym bardziej, że uwielbiam miętową czekoladę i pastylki miętowe w czekoladzie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Z miętą mówisz...? Z pewnością smakowało wyśmienicie :)
    Jak Ci zabraknie pomysłów, z chęcią podzielę się moimi, bo mi życia nie starczy na wypróbowanie wszystkich zapisanych przepisów... ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam mięte i wszystko z ma miętowy smak :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto po upieczeniu wygląda dokładnie tak jak na zdjęciu, bardzo smaczne i mało pracochłonne. Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Taka jak jest napisane w przepisie 23x33cm :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dziękuje bardzo za odpowiedź:-) Niedopatrzyłam

    OdpowiedzUsuń