piątek, 10 października 2014

Warkocze pełne malin na oleju rzepakowym i maślance

Bardzo lubimy drożdżowe wypieki:) A w szczególności bułeczki na słodko. Świetnie sprawdziły się u nas właśnie te bułeczki - warkocze z ciasta drożdżowego na bazie maślanki oraz oleju rzepakowego. Wypełnione słodkimi świeżymi malinami i polane lukrem. Idealne zarówno na śniadanie jak i na deser;)




Składniki:
  • 350g-400g mąki pszennej, 
  • 150g mąki krupczatki, 
  • 30g świeżych drożdży, 
  • 3 jajka, 
  • 3/4 szklanki maślanki, 
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego uniwersalnego ,
  • 6 łyżek cukru, 
  • 400g malin. 
Wykonanie

Drożdże zasypać 3 łyżkami cukru i odstawić, by zaczęły pracować.
Mąkę przesiać, dodać krupczatkę oraz rozpuszczone drożdże. W maślance rozkłócić dwa jajka oraz olej. Dodać do ciasta. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 1,5 godziny, by ciasto podwoiło swoją objętość.
Następnie ciasto podzielić na 8 części. Każdą rozwałkować na kształt owal. Boki ponacinać po obu stronach, tworząc paseczki. Na środku rozłożyć owoce, posypać resztą cukru. Przeplatać paseczki, raz z jednej strony raz z drugiej. Odstawić na około 15 minut. Posmarować rozkłóconym jajkiem.
Piec około 20 minut w temp. 200st.
Ostudzić i polukrować.






Olej rzepakowy uniwersalny z pierwszego tłoczenia, który otrzymałam do testowania ze sklepu złotopolskie ma łagodny, lekko orzechowy smak. Użyłam go do przygotowania drożdżowych bułeczek z owocami. Sprawdził się świetnie! Dzięki dodatkowi oleju i maślanki bułeczki są wilgotne i szybko nie wysychają.
Olej ten świetnie sprawdza się podczas przygotowywania sałatek, gotowania oraz pieczenia. Jest bogaty w kwasy tłuszczowe Omega3, które pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu.



Źródło: "Przepisy czytelników"

                                                             Smacznego:))

10 komentarzy:

  1. Pyyyycha:-)! aż chcę się wyciągną rękę po jednego takiego ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj zjadłabym. Mogę się poczęstować? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. przepis zabieram do siebie i w weekend rozpieszczam domowników ! pozdrawiam Kochana !

    OdpowiedzUsuń
  4. "Ma góralka dwa warkoce podzielita się", podzielita? :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie to pyszne :-) wygląda rewelacyjnie. Fajny przepis do wykorzystania :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Aż ślinka cieknie :) wyglądają absolutnie uroczo :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie drożdżowe smakołyki to ja lubię, już czuję zapach w domu jak się pieczą :)

    OdpowiedzUsuń