wtorek, 9 września 2014

Magiczne ciasto czekoladowe

Naszła mnie ochota na coś słodkiego z duża dawką czekolady:) Przypomniałam sobie o zapisanym gdzieś przepisie na ciasto czekoladowe. Bardzo zainspirowało mnie już samo zdjęcie ciasta i ciekawość czy moje też takie wyjdzie;) Jego magia polega na rozwarstwieniu ciasta podczas pieczenia, co mam nadzieję jest zauważalne. 
Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, lekkie, bo przypominające konsystencją ni to piankę ni to mus czekoladowy. Zniknęło w mgnieniu oka;)) 




Składniki:
  • 4 jajka, 
  • 125g masła lub margaryny,
  • 200g brązowego cukru, 
  • 70g mąki tortowej, 
  • 40g gorzkiego kakao, 
  • 500ml mleka 3,2%, 
  • kilka kropel soku z cytryny, 
  • szczypta soli, 
  • łyżka ciepłej wody. 
Wykonanie

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać wodę, miksować chwilę, by masa była bardzo puszysta. Masło stopić, lekko przestudzić i dodać do utartych żółtek. Mąkę przesiać wraz z kakao, dodać do ciasta. Stale miksując, dodawać letnie mleko. Białka ubić na sztywno z dodatkiem soku z cytryny. Dodać do masy, delikatnie wymieszać.
Ciasto przelać do natłuszczonej i oprószonej kakao tortownicy o średnicy 21cm.
Piec około 50 minut w temp. 150st. 
Polać np. stopioną czekoladą lub oprószyć kakao.




 Źródło: Addio pomidory

                                                                    Smacznego;))
 

19 komentarzy:

  1. Uwielabiam tego typu ciasta :) właśnie popijam kawkę i z chęcia zjadłabym jeden kawałeczek... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda jak magiczne!
    Mniammmm...

    OdpowiedzUsuń
  3. No, faktycznie magiczne ciasto! Muszę zrobić, jestem ciekawa czy i u mnie wyjdą 2 różne warstwy? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. BARDZO ORYGINALNE I WYGLĄDA PYSZNIE..ZAPRASZAM NA TARTĘ ZE ŚLIWKAMI I BUDYNIOWYM KREMEM ;POZDRAWIAM
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/09/tarta-sliwkowa-z-budyniem.html

    OdpowiedzUsuń
  5. skusiłabym się na kawałeczek :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam je w wersji jasnej, ale to też brzmi ciekawie

    OdpowiedzUsuń
  7. Za każdym razem , gdy widzę to ciasto zastanawiam się, jak to możliwe :D wygląda obłędnie! Jedno pieczenie, a efekt jakby w kuchni spędziłoby się kilka godzin ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Prawdziwie magiczne! Bardzo mi się podoba !

    OdpowiedzUsuń
  9. Mnie to ciasto nie wychodzi :( całe robi się jednolite, próbowałam różnych wersji smakowych

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobiłem i muszę przyznać że wyszło świetne, było pyszne blacha się utrzymała tylko 2 dni . Świetny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  11. Kiedy spojrzałam na zdjęcie, z góry założyłam, że przepis będzie długi i skomplikowany. Tymczasem wygląda całkiem przyjaźnie. I jakie smakowite efekty! Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja mam zamiar zrobić dzisiaj tę czekoladową bajkę :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Madziu, dałaś do tego ciasta 200g cukru, często spotykam się, że inni dają 150. Zastanawiam się, która opcja jest lepsza, więc napisz mi proszę, czy ciasto było bardzo słodkie? Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dałam brązowym cukier, dlatego 200g. Ciasto nie jest wcale takie bardzo słodkie:)

      Usuń
  14. Czy po upieczeniu wychodzą dwie warstwy?

    OdpowiedzUsuń