sobota, 20 września 2014

Kurczak z mozarellą i orzechami

Jeśli znudziły Wam się tradycyjne kotlety to mam dla Was pyszną alternatywę;) I do tego naprawdę łatwą i szybką w przygotowaniu. Wystarczy zmiksować kilka składników, natrzeć nimi mięso, przykryć mozarellą, zapiec i gotowe! Proste prawda? A jakie pyszne... Mięso jest kruche, aromatyczne i pokryte chrupiącą, ciągnącą się skórką.



Składniki:
  • 500g filetu z kurczaka, 
  • pęczek natki pietruszki, 
  • garść orzechów włoskich, 
  • garść pestek słonecznika, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • sól, pieprz, 
  • 4łyżki oliwy z oliwek, 
  • 2 łyżki octu winnego balsamicznego (użyłam Jamar), 
  • 300g sera mozarella. 
Wykonanie

Mięso umyć, osuszyć, oprószyć z obu stron solą i pieprzem. 
Natkę pietruszki, orzechy, słonecznik, czosnek, oliwę z oliwek i ocet balsamiczny zmiksować w blenderze na papkę. 
Masą natrzeć mięso z obu stron. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu rozłożyć grube plastry mozarelli.
Piec około 45 minut w temp. 180-200st.








Inspiracja: książka ,,Blogerchef w sieci przepisów"


                                                                   Smacznego:))
 

6 komentarzy:

  1. Hmm, kuszące danie. Znakomite! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale wspaniałości, musi być pyszny :D.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojej jaki wspaniały kurczak! Zapisuję, na pewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. z orzechami musiało być pyszne a jakie złociutkie na wierzchu, mniam

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj, dobrze wygląda ten kurczak, ciekawe połączenie z orzechami, aż smaka narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń