niedziela, 22 grudnia 2013

Pierogi z kapustą i grzybami

Dla mnie nie ma Świąt bez pierogów. Oczywiście takich domowych, własnoręcznie lepionych... W tym roku mam to już za sobą;) Na naszym wigilijnym stole zawsze goszczą tradycyjne pierogi z kapustą kiszoną i suszonymi grzybami, oczywiście najlepiej jeśli są to prawdziwki:) Zawsze do jednego pierożka wkładam grosik, ten kto na niego trafi będzie miał szczęście przez cały rok. To zdecydowanie moje ulubiona potrawa wigilijna... 




Ciasto:
  • 1kg mąki, 
  • 2 szklanki gorącego mleka, 
  • 1/2 łyżeczki soli, 
  • 1 i 1/2 łyżki oleju. 


Mąkę przesiać, dodać sól, olej oraz gorące mleko. Dokładnie wymieszać. Szybko zagnieść gładkie elastyczne ciasto. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić do ostygnięcia. 


Farsz:

  • 2 kg kapusty kiszonej, 
  •  szklanka suszonych borowików, 
  • 3 cebule, 
  • 2 liście laurowe,
  • 3 kulki ziela angielskiego, 
  • sól, pieprz, 
  • łyżka przyprawy do dań z kapusty. 



Kapustę dobrze odcisnąć, drobno pokroić. Przełożyć do garnka, zalać wodą tak, by była cała przykryta. Dodać liście laurowe, ziele, przyprawę do dań z kapusty. Grzyby namoczyć (najlepiej całą noc) i drobno pokroić, dodać do kapusty. Gotować na małym ogniu ok. 2 godz. 
Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, zeszklić na odrobinie oleju. Dodać do ugotowanej kapusty, doprawić do smaku solą i pieprzem, przestudzić. 
Ciasto porcjami rozwałkowywać, wycinać kółka np. szklanką, nakładać po łyżeczce farszu, sklejać. Gotować we wodzie z solą i łyżką oleju ok. 2 minuty od momenty wypłynięcia. 
Wyjąć na durszlak, by odcedzić. 
Podawać z podsmażoną cebulką.







                                     Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:

 

2 komentarze:

  1. My lepimy niezliczoną ilość uszek a potem mogę je jeść i jeść i jeść... :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tak, pierogi i uszka nigdy nie smakują tak pysznie jak podczas Świąt Bożego Narodzenia;)

    OdpowiedzUsuń