sobota, 14 grudnia 2013

Krówka

To popularne ciasto pieczone jest na wiele sposobów. Ja postanowiłam stworzyć swoją własną interpretację tego ciasta. Spodem jest biszkopt karmelowy, następnie masa śmietanowa i słone krakersy oraz to co najlepsze, krówkowa polewa:) A dla dekoracji odrobina włoskich orzechów. Ciasto jak najbardziej pasuje na listę ciast świątecznych:)




Biszkopt: 
3 jajka,
3 czubate łyżki mąki pszennej,
2 łyżki cukru,
1 budyń o smaku karmelowym,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
słodka kawa do nasączenia.


Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i sproszkowanym budyniem. Stale ubijając, dodawać do piany na przemian żółtka i mąkę. 
Ciasto przelać do przygotowanej blaszki o wym. 23x33cm. 
Piec około 30minut w temp. 175st. 
Ostudzić. Nasączyć przestudzoną słodką kawą.


Masa śmietanowa:
500ml śmietanki 30%, 
3 łyżki pełnego mleka w proszku, 
1/2 laski wanilii, 
łyżka żelatyny, 
3 czubate łyżki cukru pudru.


Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wrzątku. Odstawić. 
W międzyczasie ubić na sztywno śmietankę, dodać cukier puder oraz żelatynę. Dodać nasiona wanilii oraz mleko. Krótko zmiksować. 
Masę wyłożyć na zimne, nasączone ciasto.


Polewa: 
300g cukierków krówek, 
łyżka mleka w proszku, 
3 łyżki śmietanki 30%, 
2 łyżki masła, 
200g krakersów, 
posiekane orzechy włoskie. 


Masło, śmietankę i krówki stopić na bardzo małym ogniu lub na parze. Dodać mleko w proszku. 
Na cieście rozłożyć krakersy, jeden obok drugiego. 
Rozsmarować polewę, posypać posiekanymi orzechami. Schłodzić.









                                     Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:


Kawa... i co i dalej?
 

13 komentarzy:

  1. ślicznie wygląda to Twoje ciasto na tle świątecznych dekoracji:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczne, uczta dla podniebienia :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Krówka to chyba moje ulubione ciasto !

    OdpowiedzUsuń
  4. Krówka uwielbiam to ciasto :)
    Mniam ...
    Pozdrawiam i zapraszam serdecznie do mnie

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawi mnie Magdo ile ciast jest na Twojej świątecznej liście? :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. ile słodyczy w jednym kawałku :) mniam!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie wygląda...dziękuję za udział w akcji.

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy ten budyń budyń karmelowy ma być obojętnie jaki? Chodzi mi konkretnie o gramaturę bo każda firma ma inny.
    Joanna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, może być obojętnie jaki. Zazwyczaj opakowanie budyniu ma około 35-40g. Pozdrawiam :)

      Usuń