poniedziałek, 9 grudnia 2013

Chłopskie szaszłyki

W przerwie świątecznych wpisów podrzucę Wam przepis na pyszne sycące szaszłyki. Chrupiące ziemniaki, soczysty boczek i kapusta. Całość doprawiona aromatycznymi ziołami. Do tego jakaś pyszna warzywna sałatka i smaczny obiad gotowy:)




Składniki: 
5 dużych ziemniaków,
3 liście kapusty,
200g świeżego boczku,
ostra papryka,
sól morska,
pieprz młotkowany z kolendrą,
rozmaryn,
bazylia,
oregano.



Przygotowanie


Ziemniaki obrać, gotować w całości około 10minut we wrzątku. Odcedzić i pokroić w ósemki. 
Boczek pokroić w kostkę. Po 1/3 łyżeczki wszystkich przypraw dokładnie wymieszać, mieszanką posypać mięso i ziemniaki. 
Na patyczki szaszłykowe nadziewać na przemian ziemniaki, boczek i pokrojone w paski, zwinięte liście kapusty. 
Szaszłyki piec około 25-30minut w temp. 180st. 




                                                           Smacznego:)

5 komentarzy:

  1. Nie tylko chłopskie...sama bym schrupała z sosikiem czosnkowym...;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadzam się - z sosem czosnkowym byłyby smaczne :). Choć jak pomyślę o soli morskiej, to ciarki mnie przechodzą :D.

    OdpowiedzUsuń