Danie to świetnie sprawdzi się jako śniadanie, ale także jako przystawka.
Ciasto:
175g mąki pszennej pełnoziarnistej,
100g masła,
4 łyżki wody,
1/2 łyżeczki soli.
Mąkę
 przesiać, dodać sól i masło. Całość dokładnie posiekać. Zagniatając, 
powoli dolewać wodę. 
Ciasto rozwałkować. Z 2/3 ciasta wyciąć kółka i 
wylepić nimi dna i boki 4 foremek na tarteletki. Wstawić je na noc do 
lodówki.
Resztę ciasta owinąć w folię spożywczą i również włożyć do 
lodówki. 
Farsz:
4 cebule, 
3 ząbki czosnku, 
75 g startego żółtego sera, 
sól, pieprz, 
3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 
olej. 
Cebule
 obrać, drobno posiekać, podsmażyć na odrobinie oleju przez około 15 
minut na małym ogniu. Pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek. Dusić
 chwilkę. Przełożyć do miseczki, dodać starty ser, posiekaną natkę 
pietruszki. Doprawić do smaku i wstawić na noc do lodówki. 
Następnego
 dnia nałożyć farsz do wylepionych tarteletek. Resztę ciasta 
rozwałkować, wyciąć kółka, przykryć nimi wierzch tarteletek. Delikatnie 
zlepić brzegi, nakłuć widelcem. 
Piec około 20minut w temp. 220st. 
                                  Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
Madziu pyszne śniadanko :)
OdpowiedzUsuńojoj, takim śniadankiem nieźle można się raczyć!
OdpowiedzUsuńCiekawe tartaletki! : )
OdpowiedzUsuńPrezentują się smakowicie.
Dziękuję;)
OdpowiedzUsuńpyszne śniadanie:)
OdpowiedzUsuńTeż chciałabym zostać tak miło zaskoczona ... : )
OdpowiedzUsuńAniu to namów swoją połówkę;):)
OdpowiedzUsuń