środa, 19 czerwca 2013

Spaghetti z klopsikami

Nie wiem jak Wasze dzieci, ale mój synek bardzo lubi spaghetti:) Dlatego specjalnie dla niego stworzyłam zdrowszą wersję spaghetti bolognese. Użyłam mięsa z drobiu oraz soku ze świeżych marchewek i połączyłam z zieloną nutką ziół i warzyw. Tak przygotowany makaron dzieci zjadają z wielkim apetytem:)




Składniki:
500g mięsa mielonego z drobiu,
puszka pomidorów,
3 marchewki,
cebula,
sól, pieprz,
jajko,
1/2 łyżeczki suszonej bazylii,
3 łyżki bułki tartej,
2 łyżki oleju,
łyżka koncentratu pomidorowego,
seler naciowy do posypania i bazylia,
400g makaronu spaghetti.


Przygotowanie


Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić.
Mięso urobić z jajkiem i bułką tartą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Formować małe klopsiki. Obsmażyć na odrobinie oleju ze wszystkich stron. Dodać drobno posiekaną cebulkę, zeszklić. Marchewki oczyścić, przepuścić przez sokowirówkę, sok dodać do sosu wraz z pomidorami z puszki i koncentratem pomidorowym. Doprawić do smaku solą, pieprzem i suszoną bazylią. Dusić na małym ogniu ok. 10min.
Makaron wymieszać z sosem, udekorować selerem i bazylią.







Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:
 


10 komentarzy:

  1. Taki makaron to i ja bym zjadła z apetytem :) Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmm... fajne, ciekawe urozmaicenie spaghetti :)

    Pozdrawiam i zapraszam równiez do siebie: kulinarnyblog.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Te klopsiki kojarzą mi się z pewną Disneyowską bajką... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Danie wygląda pysznie,też bym zjadła.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za udział w konkursie. Teraz nastąpi skomplikowany proces rozdania nagród – wybór komisyjny, wysłanie od sponsora i takie tam :)
    Pozdrawiam i zapraszam do kolejnych akcji :)

    OdpowiedzUsuń