czwartek, 27 czerwca 2013

Sernik z rabarbarem i truskawkami

Nie lubię, gdy sernik jest suchy i przypomina wiór;) Dlatego stale szukam doskonałego przepisu. Ten jest fantastyczny, nie jest suchy, ale też nie "pływający":) Pyszny kruchy czekoladowy spód oraz odrobina rabarbaru. Delikatna masa serowa z odrobiną czekolady oraz truskawkowego budyniu. A na wierzchu słodki mus z owoców. Przepis podpatrzyłam u Żaków, ale nieco go zmodyfikowałam. Jak dla mnie sernik idealny:)



Spód:
200g herbatników,
100g masła lub margaryny,
30g gorzkiej czekolady.


Masło stopić wraz z czekoladą. Herbatniki połamać na kawałki i zmielić w blenderze. Dokładnie wymieszać ze stopionym masłem. Wylepić dno tortownicy o śr. 24cm.


Masa serowa:
1kg półtłustego twarogu,
100g białej czekolady,
3 jajka,
3 łyżki budyniu truskawkowego,
250g cukru,
70g masła lub margaryny,
3 czubate łyżki śmietanki 30%,
5 łodyg rabarbaru,
100g truskawek,
czubata łyżka cukru pudru.


Rabarbar oczyścić i pokroić w kostkę. 3/4 rabarbaru ułożyć na przygotowanym spodzie.
Truskawki umyć, usunąć szypułki, połączyć z resztą rabarbaru oraz cukrem pudrem i zmiksować na gładki mus.
Ser zemleć, dodać cukier, rozkłócone jajka, proszek budyniowy oraz stopione, zimne masło. Zmiksować. Czekoladę połamać na kawałki i stopić na parze, lekko przestudzić i powoli wlewać do masy serowej. Całość dokładnie wymieszać szpatułką i wylać na blaszkę. Na wierzchu rozprowadzić gotowy mus owocowy, wykałaczką zrobić wzorki tworząc esy floresy.
Piec ok. 15min w temp. 175st, następnie 90min w temp. 120st.
Ostudzić w uchylonym piekarniku.
Sernik należy przechowywać w lodówce.




                                                                          Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:


Truskawkowy zawrót głowy 2013Owoce z sadu i dzialki

10 komentarzy:

  1. Bardzo dobrze wygląda :) A pewnie jeszcze lepiej smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wow, ale wygląda! i na bank smakuje bajecznie :]

    OdpowiedzUsuń
  3. na sam widok moje kubki smakowe oszalały, a co dopiero gdybym spróbowała :) mmmm... pychota!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny wilgotny serniczek :) A jak pięknie podany, mniam :)
    pozdrawiam, Kasia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Excellent dish27 czerwca 2013 20:53

    Nominowałam Cię do Liebster Blog. Zapraszam do zabawy :)
    http://excellentdish.blogspot.com/2013/06/liebster-blog.html
    Marta

    OdpowiedzUsuń
  6. świetny ;)) również robiłam dzisiaj sernik ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję bardzo:)
    Marta dziękuję, ale byłam już wielokrotnie nominowana.
    Paulina co za zbieg okoliczności:):)

    OdpowiedzUsuń