wtorek, 18 czerwca 2013

Kruszaniec jabłkowo - rabarbarowy z bezą

Powoli kończy się sezon na rabarbar. Szkoda, że trwa tak krótko... Ale zdążycie jeszcze upiec pyszne kruche ciasto z jabłkami i rabarbarem przykryte bezą. Ja uwielbiam takie kruche cista z owocami, najlepiej jeszcze ciepłe i oprószone cukrem pudrem... Nie trzeba mi wtedy nic więcej:)




Ciasto:
200g masła lub margaryny,
3 szkl. mąki pszennej,
2 żółtka,
łyżeczka octu,
łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżki cukru pudru,
3 łyżki śmietany 12%.
Mąkę przesiać z proszkiem, zrobić dołek, dodać żółtka, cukier puder oraz ocet i śmietanę. Na koniec dodać posiekane masło, zagnieść gładkie elastyczne ciasto, uformować kulę i podzielić na pół. Obie części zawinąć w folię spożywczą, jedną część włożyć do lodówki, drugą do zamrażalnika.
Następnie ciastem z lodówki wylepić dno przygotowanej formy o wym. 23x33cm, nakłuć widelcem. Piec ok. 10 min w temp. 180st.
Owoce:
600 g jabłek,
400 g rabarbaru,
3/4 szkl. cukru,
sok z 1/2 cytryny,
2 cukry waniliowe,
łyżeczka cynamonu.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny, odstawić na 15min, by puściły sok. Rabarbar oczyścić. Owoce wyłożyć na podpieczone ciasto, posypać jednym cukrem waniliowym, cynamonem i zwykłym cukrem.
Beza:
6 białek,
1/2 szkl. cukru,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
łyżka mąki ziemniaczanej.
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodając cukier. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem, delikatnie wymieszać szpatułką. Ubite białka wyłożyć na owoce.
Na tarce o dużych oczkach zetrzeć zamrożone ciasto. Wierzch posypać drugim cukrem waniliowym. Piec ok. 40min w temp. 180st.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.





                                                                      Smacznego:)


Przepis dodaję do akcji:


9 komentarzy:

  1. Dziewczyno, Ty chyba nie sypiasz w ogóle?
    Chcę Ci powiedzieć, że zmartwiłaś mnie pisząc, że rabarbar już się kończy:-(
    Chciałam spróbować zamrozić trochę, może jeszcze gdzieś dostanę...

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda obłędnie,kawałek dla mnie,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję:)
    Ladylaura częstuj się:)
    Aniu śpię, ale zdecydowanie za mało:):) Spokojnie jeszcze zdążysz kupić rabarbar, a jak nie to u mnie jeszcze pod dostatkiem, podzielę się:)

    OdpowiedzUsuń
  4. jabłka i rabarbar to przepyszne połączenie!:)
    Dziękuję za dodanie ciacha do rabarbarowej akcji:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chciałam spytać, czy jabłka ścieramy na tarce na dużych oczkach czy kładziemy plasterki? I jak z rabarbarem - kawałki czy plasterki? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście nie napisałam. Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach a rabarbar kroimy w kostkę:) Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
    2. Ok, dziękuję - teraz mam jasność ;)

      Usuń