poniedziałek, 10 czerwca 2013

Bukiet sałat z serem i miętą

Mój ogródek pęka w szwach od świeżej sałaty, dlatego musiałam coś z nią zrobić. Tym razem powstała pyszna i bardzo lekka sałatka z małym mięsnym akcentem:) Do tego odrobina chudego sera i aromatyczna świeża mięta... Idealna lekka kolacja gotowa w pięć minut!




Składniki:
mieszanka sałat: krucha, lodowa, rukola oraz czerwona,
150g białego chudego sera,
250g kabanosów lub kiełbasek frankfurterek,
pęczek świeżej mięty,
4 łyżki oliwy z oliwek,
1/2 łyżeczki suszonego tymianku,
sól, pieprz,
łyżeczka octu jabłkowego,
ząbek czosnku.

Przygotowanie


Sałaty umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Przełożyć na talerz. Posypać pokruszonym białym serem oraz pokrojonymi w ukośne kawałki kiełbaskami i porwaną miętą.
Oliwę zmieszać z octem jabłkowym, tymiankiem i przeciśniętym ząbkiem czosnku, doprawić do smaku. Sosem polać sałatkę. Przed podaniem doprawić jeszcze całość świeżo zmieloną solą i pieprzem. Udekorować ziołami.




Bardzo dobra oliwę z oliwek możecie kupić tutaj.

Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:


2 komentarze:

  1. Zazdroszczę Ci sałat z grządki, u mnie nie ma szans. Ślimaki zjadają co się da, a sałatom by nie przepuściły! Te kiełbaski nawet mojego M. by skusiły;-)
    www.magnolia-rozmaryn.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Aniu a ja się chętnie podzielę, bo chyba nie przejemy:):) Na ślimaki najlepsze jest wapno, obsypać na około wapnem i ślimaki nie wejdą:)

    OdpowiedzUsuń