poniedziałek, 3 czerwca 2013

Angielskie bułeczki scones z truskawkowymi otrębami

Uwielbiam zapach świeżego domowego pieczywa... Nie ma nic lepszego niż domowe, jeszcze ciepłe bułeczki na śniadanko. Można dodać do nich wszystko co lubimy. Moje są w nieco słodkiej wersji z dodatkiem pysznych i zdrowych otrębów z truskawkami, dzięki czemu bułeczki mają wspaniały truskawkowy smak oraz śliczny żółty kolor. Musicie koniecznie wypróbować;)




Składniki:
4 szkl. mąki pszennej,
2 łyżki cukru,
2 łyżki proszku do pieczenia,
2 łyżeczki soli,
4 jajka,
125g masła,
szkl. śmietany 18%,
3/4 szkl. granulowanych otrębów z truskawkami,
cukier do posypania.


Przygotowanie


Mąkę przesiać, zmieszać z cukrem, solą, proszkiem. Dodać posiekane masło. 3 jajka rozkłócić, wymieszać ze śmietaną, dodać do suchych składników. Wymieszać z otrębami. Odrywać kawałki ciasta, formować małe bułeczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować ostatnim rozkłóconym jajkiem, posypać cukrem. Piec ok. 20-25min w temp. 200st. Ostudzić na kratce.









Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:
 


5 komentarzy:

  1. Scones z granulowanymi otrębami? A to ciekawe ;) Same scones są wspaniałe, więc ciekawi mnie ta wersja. Może kiedyś się skuszę. Wyglądają apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Smaczaczne, zdrowe i szybkie śniadanko :) Scones jeszcze nie robiłamale ale dodatek otrąb truskawkowych brzmi pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. whiness koniecznie spróbuj, są rewelacyjne! Madzialenie też polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę sobie takie upiec, wyglądają prześlicznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Gin i są naprawdę przepyszne! My je uwielbiamy:)

    OdpowiedzUsuń