środa, 23 kwietnia 2014

Tort Dusty "Samoloty" z maślanym kremem waniliowym

Mój synek uwielbia samoloty, a w szczególności bajkę "Samoloty". Dlatego na urodziny postanowiłam zrobić mu tort niespodziankę z jego ulubionym samolotem, oczywiście - Dusty:) Wykonanie samolotu okazało się dość pracochłonne i niestety nie starczyło mi czasu na zrobienie dodatkowych dekoracji, ale i tak synek był zachwycony:))




Biszkopt: 
  • 6 jajek, 
  • 3/4 szklanki cukru, 
  • czubata szklanka mąki pszennej, 
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia.
 Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Stopniowo dodawać po jednym żółtku na przemiana z przesianymi mąkami z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 24cm. Piec około 35-40minut w temp. 175st. Ostudzić i przekroić na 3 części.


Krem waniliowy:
  • 3/4 l mleka,
  • 300g masła, 
  • 1 budyń waniliowy, 
  • laska wanilii, 
  • 1/2 szklanki cukru, 
  • łyżka ekstraktu z wanilii, 
  • 3 żółtka, 
  • łyżka mąki krupczatki,
  • herbata z cukrem do nasączenia, 
  • dżem z czarnej porzeczki. 

1/2 l mleka zagotować z cukrem. W reszcie mleka rozrobić budyń, mąkę oraz utarte żółtka. Wymieszać na jednolitą masę. Wlać na gotujące się mleko, mieszać aż masa zgęstnieje. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Stale ucierając dodawać po łyżce budyniu. Na koniec dodać nasiona wanilii oraz ekstrakt waniliowy. Krótko zmiksować.
Pierwszy blat ciasta nasączyć herbatą, posmarować cienką warstwą dżemu. Wyłożyć część kremu. Przykryć drugim blatem ciasta. Również nasączyć do herbatą, posmarować dżemem i kremem. Przykryć ostatnim blatem ciasta, nasączyć herbatą. Wierzch oraz boki tortu posmarować cienką, równą warstwą kremu.


Masa plastyczna: 
  • 750-800g cukru pudru, 
  • 100g glukozy, 
  • 4 łyżeczki żelatyny, 
  • 70ml wody,
  • kilka kropel aromatu waniliowego.


Do wody dodać żelatynę, odstawić na chwilę, by napęczniała. Następnie, stale mieszając, podgrzewać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Lekko przestudzić, dodać glukozę i aromat waniliowy, dokładnie wymieszać. Następnie stale mieszając, stopniowo dosypywać cukier puder. Masę przełożyć na stolnicę i stale dosypując cukier puder zagniatać, aż masa stanie się gładka i elastyczna jak plastelina. Białą masę rozwałkować i pokryć nią tort. Resztę masy zabarwić odpowiednimi barwnikami i zrobić Samolot. Ułożyć go na środku tortu przyklejając na odrobinę kremu.




                                                               Smacznego:))
 


3 komentarze:

  1. Jesteś mistrzynią, ciągle to powtarzam, Żałuję bardzo, że nie zaprezentowałaś zdjęcia synka pałaszującego tort

    OdpowiedzUsuń
  2. Aniu dziękuję;)) Mobilizujesz mnie! Nie wiem jak to wyszło, ale niestety w ogóle nie robiliśmy zdjęć podczas urodzin:( totalna skleroza;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czapki z głów - tort rewelacja! Wspaniały tort Ci wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń