Będzie pięknie prezentować się na świątecznym stole...
Składniki:
- 6 jajek,
- szklanka mąki ziemniaczanej,
- czubata szklanka cukru,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 6 łyżek oleju,
- cytryna,
- 250 g margaryny,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżki octu,
- 2 łyżki kakao.
Wykonanie
Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Stale ucierając dodać olej i kolejno wbijać po jednym całym jajku. Mąki
przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do masy.
Dodać startą skórkę oraz sok wyciśnięty z całej cytryny. Na sam koniec
dodać ocet. Do 1/3 ciasta dodać kakao, wymieszać.
Połowę
jasnego ciasta przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy
na babkę lub do formy silikonowej. Następnie wylać całe ciemne ciasto
oraz resztę jasnego.
Piec około 50 minut w temp. 170-180st.
Przed
podaniem polukrować.
Smacznego:))
Przepis dodaję do akcji:
Wygląda pysznie :).
OdpowiedzUsuńBabki rządzą na blogach, Twoja równie wspaniała :)
OdpowiedzUsuńPiękna babeczka :) Tez uwielbiam takie ucierane, mniam :)
OdpowiedzUsuńPiękna babka :) chętnie bym zjadła!
OdpowiedzUsuńDziękuję!
OdpowiedzUsuńwszystko wygląda tu tak pięknie <3 :D
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie a może wymienimy sie kilkoma ciekawymi przepisami!
http://jemyzdrowosmacznie.blogspot.com/