Ciasto kruche:
- 200g mąki pszennej,
- 100g masła,
- jajko,
- 2 łyżki cukru waniliowego,
- 3 łyżki cukru pudru.
Mąkę przesiać, dodać cukier puder oraz
cukier waniliowy. Wbić jajko, dodać masło. Całość posiekać i zagnieść
gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć ma 30 minut do
lodówki. Następnie 2/3 ciasta rozwałkować i wylepić dno formy o wym.
24x27cm. Z reszty ciasta toczyć wałeczki i splatać. Ułożyć na około
ciasta, tworząc brzeg. Nakłuć widelcem. Piec 20-25minut w temp. 180st.
Masa:
- 100g mleka w proszku,
- 110g masła,
- 150g cukru,
- łyżka cukru waniliowego.
Mleko zmieszać z cukrem i cukrem waniliowym
oraz 50ml wrzątku. Masło stopić, dodać do masy. Dokładnie wymieszać,
lekko przestudzić i wylać na wierzch ciasta. Odstawić, by masa zastygła.
Dowolnie udekorować.
Smacznego:))
Przepis dodaję do akcji:
Śliczny mazurek! Nie ma w mojej rodzinie tradycji pieczenia mazurków, a chętnie bym ją wprowadziła:)
OdpowiedzUsuńU mnie też nie było takiej tradycji, ale od kilku lat mazurek musi być!:)
UsuńPięknie udekorowany:)
OdpowiedzUsuńPiękny mazurek !!!
OdpowiedzUsuńOjej, jaki piękny, zazdroszczę Ci go :-)
OdpowiedzUsuńAle go pięknie udekorowałaś :)
OdpowiedzUsuńPiekny!
OdpowiedzUsuńpyszne, ładnie udekorowane :)
OdpowiedzUsuńfajna dekoracja :D
OdpowiedzUsuńPrześliczny!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:))
OdpowiedzUsuńJaki piękny!
OdpowiedzUsuńDzięki Olu:))
OdpowiedzUsuńWrzątek to ma być woda czy może by też mleko?
OdpowiedzUsuńMoże być również mleko.
Usuń