sobota, 12 kwietnia 2014

Mazurek z mlekiem w proszku

Tradycyjne ciasta wielkanocne to babka oraz mazurek, czyli tak zwany "dziad". Na moim świątecznym stole nie może go zabraknąć:) Stale jednak eksperymentuję i wymyślam nowe wersje tych ciast. Dzisiaj polecam mazurka pokrytego pyszną masą z mleka w proszku... 



 Ciasto kruche:
  • 200g mąki pszennej, 
  • 100g masła, 
  • jajko, 
  • 2 łyżki cukru waniliowego, 
  • 3 łyżki cukru pudru.


Mąkę przesiać, dodać cukier puder oraz cukier waniliowy. Wbić jajko, dodać masło. Całość posiekać i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć ma 30 minut do lodówki. Następnie 2/3 ciasta rozwałkować i wylepić dno formy o wym. 24x27cm. Z reszty ciasta toczyć wałeczki i splatać. Ułożyć na około ciasta, tworząc brzeg. Nakłuć widelcem. Piec 20-25minut w temp. 180st.


Masa:
  • 100g mleka w proszku, 
  • 110g masła, 
  • 150g cukru, 
  • łyżka cukru waniliowego.

Mleko zmieszać z cukrem i cukrem waniliowym oraz 50ml wrzątku. Masło stopić, dodać do masy. Dokładnie wymieszać, lekko przestudzić i wylać na wierzch ciasta. Odstawić, by masa zastygła. Dowolnie udekorować.




                                                               Smacznego:))

Przepis dodaję do akcji:

Wielkanocne Smaki - edycja IV

15 komentarzy:

  1. Śliczny mazurek! Nie ma w mojej rodzinie tradycji pieczenia mazurków, a chętnie bym ją wprowadziła:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też nie było takiej tradycji, ale od kilku lat mazurek musi być!:)

      Usuń
  2. Ojej, jaki piękny, zazdroszczę Ci go :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale go pięknie udekorowałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszne, ładnie udekorowane :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wrzątek to ma być woda czy może by też mleko?

    OdpowiedzUsuń