Składniki:
- 450g mąki pszennej,
- 125 ml letniej wody,
- 30g świeżych drożdży,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 75 ml oliwy z oliwek,
- 125 ml zimnej wody,
- sól morska (użyłam Kamis).
Wykonanie
Drożdże wymieszać z letnią wodą i cukrem, odstawić na 5 minut.
Mąkę
przesiać, zrobić dołek, wlać rozpuszczone drożdże, dodać sól oraz 2
łyżki oliwy. Wymieszać kolistym ruchem, stopniowo łącząc z mąką. W
połowie pracy dodać zimną wodę. Wyrabiać, aż utworzy się zwarta kula.
Ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką. Zagniatać około 10-15 minut, w między czasie podsypując odrobiną mąki.
Uformować kulę, ułożyć w natłuszczonej oliwą misce, przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny.
Następnie
ciasto lekko przyklepać, przełożyć na stolnicę. Wyrabiać kilka minut i
uformować podłużny, cienki placek. Ułożyć go na natłuszczonej blasze i
zrobić palcem dołki co 4 cm. Polać resztą oliwy, posypać solą morską.
Piec około 25 minut w temp. 200st.
Przed podaniem skropić oliwą.
Smacznego;))
Cudny taki chlebek! Idealny do sosu :)
OdpowiedzUsuńOj podoba mi się. Nawet bardzo! :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :) muszę kiedyś go zrobić!
OdpowiedzUsuńDziękuję;) Jolka polecam, jest naprawdę pyszny!
OdpowiedzUsuń