poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Fasolka szparagowa z orzechami włoskimi

Mam jeszcze trochę zapasów fasolki szparagowej, czas więc ją dobrze spożytkować:) tym razem przygotowałam bardzo szybką i łatwą sałatkę albo jak kto woli surówkę. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub dodatek do śniadania;)




Składniki:
  • 400g fasolki szparagowej, 
  • 2 łyżki orzechów włoskich, 
  • 2 łyżki posiekanej czerwonej cebuli, 
  • 2 łyżki natki pietruszki. 

Fasolkę umyć, gotować w osolonym wrzątku około 4 minuty. Przełożyć na sito, przelać zimną wodą. Wymieszać z posiekaną cebulą i drobno posiekaną natką pietruszki. Orzechy posiekać i uprażyć na suchej patelni, dodać do fasolki. 


Dressing: 
  • łyżka octu balsamicznego, 
  • łyżeczka musztardy Dijon (użyłam Kamis), 
  • 2 łyżeczki oleju z pestek winogron, 
  • sól morska z pieprzem (użyłam Kamis).
 
Wszystkie składniki sosu dokładnie połączyć. Sałatkę ułożyć na talerzu, polać przygotowanym dressingiem.










                                                                 Smacznego:))
 

3 komentarze: