niedziela, 27 kwietnia 2014

Ciasto balowe z karmelem

Jest wiele ciast, które bardzo lubimy, jednak śmiało mogę stwierdzić, że to jest naszym ulubionym ciastem! Zawsze przygotowuję je na wszelkie imieniny czy urodziny oraz inne ważne rodzinne uroczystości. Wspaniale komponuje się z filiżanką kawy..Ciasto to doskonale pasuje na uroczystość Pierwszej Komunii...




Biszkopt:
  • 4 jajka, 
  • 4 łyżki mąki pszennej, 
  • 4 łyżki cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić z cukrem na sztywno. Kolejno dodawać żółtka. Na koniec dodać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. 
Ciasto przelać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę o wym. 25x36cm. 
Piec około 20-25 minut w temp. 175st. Ostudzić. 


Krem:
  • 2 i 1/2 szklanki mleka,
  • 1/2 szklanki cukru, 
  • 125g masła lub margaryny, 
  • 3-4 żółtka, 
  • 3/4 szklanki mąki pszennej.

1 i 1/2 szkl. mleka zagotować. W reszcie mleka rozrobić mąkę z cukrem i żółtkami. Wlać na gotujące się mleko, mieszać, aż zgęstnieje jak budyń. Ostudzić. 
Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać masę budyniową. 


Dodatkowo:
  • 1/2 l śmietany 30%, 
  • 2 łyżki cukru pudru, 
  • 2 śmietan-fiksy, 
  • 50 g gorzkiej czekolady, 
  •  200g herbatników, 
  • 100g krakersów, 
  • puszka mleka skondensowanego słodzonego. 

Mleko gotować 3 godz na wolnym ogniu. Śmietanę ubić z pudrem na sztywno, dodać śmietan-fiksy. 
Na zimny biszkopt wyłożyć masę budyniową, na to herbatniki. 
Rozsmarować karmel i wyłożyć krakersy. 
Na wierzch wyłożyć bitą śmietanę, posypać startą czekoladą.
Ciasto przechowywać w lodówce. 











                                                                      Smacznego:))


Przepis dodaję do akcji:


Przepis na chwilę kawowej przyjemności

11 komentarzy:

  1. Wspaniałe ciasto! ; )
    Idealne połączenie smaków. *.*
    Obłęd!

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bardzo, ale to bardzo apetycznie, lubię takie ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda fantastycznie,już czuję ten kremowy smak... oj,będzie do zrobienia na weekend majowy do kawy, w 100% moje smaki

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto pyszne z opisu :)mam pytanie odnośnie mleka-gotowac w puszce?i czy trzeba zrobić wcześniej otwór w puszce?

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak, mleko gotujemy w puszce i otwieramy dopiero gdy lekko przestygnie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyjątkowo podoba mi się jego nazwa :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniale wygląda. Super nazwa ciasta :)

    OdpowiedzUsuń