Biszkopt:
- 4 jajka,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- 4 łyżki cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić z
cukrem na sztywno. Kolejno dodawać żółtka. Na koniec dodać przesianą
mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ciasto przelać na natłuszczoną i
wysypaną bułką tartą blaszkę o wym. 25x36cm.
Piec około 20-25 minut w
temp. 175st. Ostudzić.
Krem:
- 2 i 1/2 szklanki mleka,
- 1/2 szklanki cukru,
- 125g masła lub margaryny,
- 3-4 żółtka,
- 3/4 szklanki mąki pszennej.
1 i 1/2 szkl. mleka zagotować. W reszcie mleka rozrobić mąkę z cukrem i żółtkami. Wlać na gotujące się mleko, mieszać, aż zgęstnieje jak budyń. Ostudzić.
Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać masę budyniową.
Dodatkowo:
- 1/2 l śmietany 30%,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 2 śmietan-fiksy,
- 50 g gorzkiej czekolady,
- 200g herbatników,
- 100g krakersów,
- puszka mleka skondensowanego słodzonego.
Mleko gotować
3 godz na wolnym ogniu. Śmietanę ubić z pudrem na sztywno, dodać
śmietan-fiksy.
Na zimny biszkopt wyłożyć masę budyniową, na to
herbatniki.
Rozsmarować karmel i wyłożyć krakersy.
Na wierzch wyłożyć
bitą śmietanę, posypać startą czekoladą.
Ciasto przechowywać w lodówce.
Smacznego:))
Przepis dodaję do akcji:
Wspaniałe ciasto! ; )
OdpowiedzUsuńIdealne połączenie smaków. *.*
Obłęd!
wygląda bardzo, ale to bardzo apetycznie, lubię takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńpyszne
OdpowiedzUsuńwygląda fantastycznie,już czuję ten kremowy smak... oj,będzie do zrobienia na weekend majowy do kawy, w 100% moje smaki
OdpowiedzUsuńDziękuję;) Aga jak najbardziej polecam!
OdpowiedzUsuńCiasto pyszne z opisu :)mam pytanie odnośnie mleka-gotowac w puszce?i czy trzeba zrobić wcześniej otwór w puszce?
OdpowiedzUsuńTak, mleko gotujemy w puszce i otwieramy dopiero gdy lekko przestygnie.
OdpowiedzUsuńWyjątkowo podoba mi się jego nazwa :)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda. Super nazwa ciasta :)
OdpowiedzUsuńToż to 3bit
OdpowiedzUsuńOwszem, ciasto zbliżone o 3 Bita :)
Usuń