Ciasto:
- 500g mąki,
- jajko,
- 30g świeżych drożdży,
- 190ml letniego mleka,
- 75g masła,
- 2 łyżki cukru,
- szczypta soli,
- pół laski wanilii.
Do letniego mleka dodać drożdże i 2 łyżki
mąki. Odstawić, by drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiać, dodać sól,
cukier i nasiona wanilii. Dodać jajko, masło i wyrośnięty zaczyn.
Zagnieść gładkie ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce
do wyrośnięcia.
Nadzienie:
- 100 g serka twarożkowo - kanapkowego Wieluń,
- 150g serka homogenizowanego waniliowego,
- czubata łyżka cukru,
- pół laski wanilii,
- jajko,
- cukier perlisty do posypania (możecie użyć zwykłego cukru),
- łyżeczka cynamonu.
Składniki nadzienia wymieszać. Ciasto
podzielić na cztery części, każdą cienko rozwałkować na kształt koła.
Pociąć na osiem trójkątów i nałożyć po łyżeczce nadzienia.
Zwinąć do
środka tworząc rogaliki.
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia, posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem oraz odrobiną
cynamonu.
Piec około 15-20 minut w temp.180st.
Smacznego:))
mniam!!
OdpowiedzUsuńBoskie te rogaliki! Pyszności :)
OdpowiedzUsuńPyszne rogaliczki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:))
OdpowiedzUsuń