czwartek, 17 kwietnia 2014

Muffinki a'la Tiramisu

Chyba każdy lubi deser tiramisu, no może prawie każdy:)) Ja w każdym bądź razie bardzo lubię! Tym razem przygotowałam czekoladowe babeczki z dodatkiem kawy i likieru o smaku Amaretto. Babeczki są wilgotne, puszyste i pokryte słodką śmietanką oraz czekoladową chmurką. Jedyny ich minus to to, że szybko się kończą:)) Muffinki wspaniale komponują się z filiżanką pysznej kawy Jacobs z delikatną pianką...




Ciasto: 
  • 110 g masła, 
  • 110g mąki pszennej, 
  • 110g brązowego cukru, 
  • 2 jajka,
  • łyżka kakao, 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 
  • 2 i 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 
  • łyżka likieru o smaku amaretto.
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stale ucierając, kolejno wbijać jajka. Dodać kawę oraz przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dać kakao. Na sam koniec dodać likier. Krótko zmiksować.
Masę nakładać do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami, do 3/4 wysokości.
Piec około 30minut w temp. 180st. Ostudzić.


Krem:
  • 300ml śmietanki 30%, 
  • 2 łyżki cukru pudru, 
  • 1 opakowanie śmietan-fix, 
  • łyżka cukru waniliowego, 
  • starta czekolada do posypania.
 
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder oraz śmietan-fix. 
Kremem udekorować babeczki, posypać startą czekoladą.









                                                                                 Smacznego:))

Przepis dodaję do akcji:


Przepis na chwilę kawowej przyjemności

5 komentarzy:

  1. ale wiosennie! i ta lawendowa ściereczka! śliczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne muffinki !
    Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie Wielkanocnym : http://wulkan-smaku.pl/konkurs-zdrowa-wielkanoc/

    OdpowiedzUsuń
  3. Tiramisu pod każdą postacią :) super pomysł

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe muffinki, bardzo lubię tiramisu, więc i one by mi posmakowały :)

    OdpowiedzUsuń