Ciasto:
- 110 g masła,
- 110g mąki pszennej,
- 110g brązowego cukru,
- 2 jajka,
- łyżka kakao,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 2 i 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
- łyżka likieru o smaku amaretto.
Masę nakładać do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami, do 3/4 wysokości.
Piec około 30minut w temp. 180st. Ostudzić.
Krem:
- 300ml śmietanki 30%,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 1 opakowanie śmietan-fix,
- łyżka cukru waniliowego,
- starta czekolada do posypania.
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec
ubijania dodając cukier puder oraz śmietan-fix.
Kremem udekorować
babeczki, posypać startą czekoladą.
Smacznego:))
ale wiosennie! i ta lawendowa ściereczka! śliczne :)
OdpowiedzUsuńŚwietne muffinki !
OdpowiedzUsuńSerdecznie zapraszam do udziału w konkursie Wielkanocnym : http://wulkan-smaku.pl/konkurs-zdrowa-wielkanoc/
Tiramisu pod każdą postacią :) super pomysł
OdpowiedzUsuńDziękuję:))
OdpowiedzUsuńWspaniałe muffinki, bardzo lubię tiramisu, więc i one by mi posmakowały :)
OdpowiedzUsuń