piątek, 11 kwietnia 2014

Babka z orzechami i kremem czekoladowym

Prawie zawsze na Wielkanoc piekłam "jasną" babkę, ale sama nie wiem dlaczego tak się przyjęło:)) Dla złamania tej zasady mam zamiar upiec na Święta taką pyszną babkę z orzechami i dużą ilością czekolady. Tym bardziej, że raz już ją wypróbowałam i chłopcy stwierdzili, że sprawdziła się w 150% :) Niezwykle wilgotna i puszysta zarazem, po prostu rozpływa się w ustach...




Składniki: 
  • 5 jajek,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 120 g masła lub margaryny,
  • 180 g cukru pudru,
  • 150 g kremu czekoladowego,
  • szklanka mielonych orzechów włoskich,
  • łyżka kakao, 
  • szczypta soli,
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki mleka.

Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku. Dodać krem czekoladowy. Dodać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Na koniec dodać mleko.
Białka wraz ze szczyptą soli ubić na sztywno w osobnej misce. Dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.
Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na babkę lub do formy silikonowej. Piec 20 minut w temp. 160st, następnie kolejne 30 minut w temp. 170st.
Ostudzić i wyjąć z formy.

Polewa:
  • 100g gorzkiej czekolady,
  • 50 g masła,
  • cukier błyszczący do dekoracji (możecie użyć coś innego)

Czekoladę połamać na kawałki, wraz z masłem stopić na parez. Lekko przestudzić i polać zimną babkę. Od razu posypać cukrem.




Źródło: Przyślij Przepis

                                                                 Smacznego:))

Przepis dodaję do akcji:

Wielkanocne Smaki - edycja IVDzień czekoladyBabki i babeczki

6 komentarzy: