Składniki:
- 5 jajek,
- 3/4 szklanki mąki pszennej,
- 120 g masła lub margaryny,
- 180 g cukru pudru,
- 150 g kremu czekoladowego,
- szklanka mielonych orzechów włoskich,
- łyżka kakao,
- szczypta soli,
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 4 łyżki mleka.
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku. Dodać krem czekoladowy. Dodać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Na koniec dodać mleko.
Białka wraz ze szczyptą soli ubić na sztywno w osobnej misce. Dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.
Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na babkę lub do formy silikonowej. Piec 20 minut w temp. 160st, następnie kolejne 30 minut w temp. 170st.
Ostudzić i wyjąć z formy.
Polewa:
- 100g gorzkiej czekolady,
- 50 g masła,
- cukier błyszczący do dekoracji (możecie użyć coś innego)
Czekoladę połamać na kawałki, wraz z masłem stopić na parez. Lekko przestudzić i polać zimną babkę. Od razu posypać cukrem.
Źródło: Przyślij Przepis
Smacznego:))
Przepis dodaję do akcji:
Wspaniała babka, wygląda obłędnie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Bardzo fajna babeczka :)
OdpowiedzUsuńCudowna babka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję;))
OdpowiedzUsuńZ orzechami..mniam..Dziekuje za udział w akcjach..
OdpowiedzUsuń