wtorek, 22 kwietnia 2014

Wiosenna sałatka z awokado

Po świątecznych potrawach moja rodzinka wręcz domaga się lekkich dań:) Dlatego wykorzystałam wiosenne nowalijki i zrobiłam szybką, dietetyczną i bardzo smaczną sałatkę. Jej głównym składnikiem jest sałata i awokado. Do tego świeże warzywa, lekki sos i odrobinę twarożku kanapkowo - sernikowego, który ma niewiele kalorii a dodaje sałatce niezwykłego smaku:)




Składniki:
  • główka sałaty, 
  • puszka czerwonej fasoli, 
  • świeży ogórek, 
  • 2 awokado, 
  • pęczek rzodkiewek, 
  • 1/2 pęczka szczypiorku, 
  • 100g serka kanapkowo - sernikowego (użyłam Wieluń), 
  • sól morska z pieprzem, 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego, 
  • 2 łyżki soku z cytryny. 
Wykonanie


Sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Awokado obrać ze skórki, pokroić w kostkę, ułożyć na sałacie. Fasolę opłukać zimną wodą, odcedzić i ułożyć na sałacie. Rzodkiewkę umyć, pokroić w plasterki. Ogórka obrać ze skórki. Pokroić w cienkie plasterki, zwinąć w spiralki i ułożyć na sałacie. Serek doprawić solą i pieprzem. Rozłożyć na sałacie.
Olej wymieszać z sokiem z cytryny, doprawić solą z pieprzem. Całość posypać posiekanym szczypiorkiem.
Tuż przed podaniem polać sosem.






                                                                             Smacznego:))


Przepis dodaję do akcji:


Zdrowy tryb życia
 

2 komentarze: